m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaZastupnici zahtijevaju potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

Zastupnici zahtijevaju potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina

PLENARNA SJEDNICA – STRASBOURG

Objava za medije

7. travnja 2022.

 

Zastupnici zahtijevaju potpuni embargo na uvoz ruske nafte,

ugljena, nuklearnog goriva i plina

 

· Poziv na uspostavu posebnog suda UN-a za ratne zločine u Ukrajini

· Pojačanje isporuke oružja kako bi se Ukrajini omogućilo da se brani

· Za upotrebu oružja za masovno uništenje Rusija bi se suočila s najozbiljnijim posljedicama

 

Parlament izražava ogorčenje zbog zabilježenih zlodjela ruskih oružanih snaga te zahtijeva da se počinitelji ratnih zločina privedu pravdi.

 

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 513 glasova za, 22 protiv i 19 suzdržanih glasova zastupnici su pozvali na uvođenje dodatnih kaznenih mjera, uključujući „hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće”.

To bi trebalo biti popraćeno planom za jamčenje sigurnosti opskrbe energijom u EU-u, kao i strategijom za „zaustavljanje sankcija u slučaju da Rusija poduzme korake prema ponovnoj uspostavi neovisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i potpuno ukloni svoje postrojbe s državnog područja Ukrajine”.

Isključivanje Rusije iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija

Postojeće sankcije sada moraju biti u potpunosti i učinkovito provedene diljem EU-a i međunarodnih saveznika EU-a kao prioritet, ustraju zastupnici. Pozivaju čelnike EU-a da isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija, kao što su UNHRC, Interpol, Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge, „što bi bio važan znak da se međunarodna zajednica neće vratiti na staro s državom agresorom”.

Kako bi sankcije bile učinkovitije, Parlament poziva na isključivanje ruskih banaka iz sustava SWIFT, zabranu ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode EU-a i pristajanja u lukama EU-a te zabranu cestovnog prijevoza tereta iz Rusije i Bjelarusa. Zastupnici također zahtijevaju zapljenu „sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelarusu povezane s Lukašenkovim režimom”.

Ukazujući na sudjelovanje Bjelarusa u ratu u Ukrajini, u rezoluciji se zahtijeva da sankcije protiv Bjelarusa slijede sankcije uvedene Rusiji kako bi se uklonile sve rupe u zakonu kojima se Putinu omogućuje da upotrijebi Lukašenkovu pomoć za zaobilaženje sankcija.

Isporuka oružja mora se nastaviti i pojačati

Zastupnici upućuju na šokantne zločine „koji se nedvojbeno smatraju ratnim zločinima”, koje su počinile ruske postrojbe u Ukrajini, a posebno u Buči, i na potpuno ili gotovo potpuno uništene Mariupolj, Volnovaku i druge gradove i sela. Naglašavaju da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati i pozivaju na uspostavu posebnog suda UN-a za zločine u Ukrajini.

Parlament ponavlja da se isporuka oružja mora nastaviti i pojačati kako bi se Ukrajina mogla učinkovito braniti. Zastupnici podupiru daljnju pomoć za obranu ukrajinskim oružanim snagama koju pružaju pojedinačne države članice EU-a, odnosno osiguravaju zajednički u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.

Napominjući da je gotovo 6,5 milijuna ukrajinskih građana interno raseljeno i da je više od 4 milijuna ljudi pobjeglo iz zemlje zbog rata, zastupnici pozivaju na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji bježe od bombardiranja te na jačanje mreža humanitarne pomoći EU-a u Ukrajini.

Osuđuju rusku retoriku navodeći da bi mogli pribjeći uporabi oružja za masovno uništenje i naglašavaju da bi se na svaki takav pokušaj odgovorilo uz najteže posljedice.

 

Poveznice

Usvojeni tekst (7.4.2022.)
https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

Video zapis rasprave (6.04.2022.)
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

Roberta Metsola daje podršku ukrajinskom narodu u Kijevu (1.04.2022)
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220401IPR26508/roberta-metsola-backs-ukrainian-people-in-kyiv

Rezolucija Europskog parlamenta o ruskoj agresiji na Ukrajinu (1.3.2022.)
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0052_HR.html

Kako EU podupire Ukrajinu

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/world/20220127STO22047/kako-eu-podupire-ukrajinu

Besplatne fotografije, video i audio zapisi
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

Komentari