m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaZaključci Europskog vijeća na inicijativu Hrvatske snažan poticaj za postizanje dogovora u BiH o Izbornom zakonu

Zaključci Europskog vijeća na inicijativu Hrvatske snažan poticaj za postizanje dogovora u BiH o Izbornom zakonu

Zagreb, 30. ožujka 2022. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Zaključci Europskog vijeća na inicijativu Hrvatske snažan poticaj za postizanje dogovora u BiH o Izbornom zakonu

 

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Sastanak je, pored ostaloga, obuhvatio teme stanja u regiji, aktualne situacije u Bosni i Hercegovini kao i važnost usvajanja Strateškog kompasa EU i zaključaka Europskog vijeća o BiH nakon rasprave na inicijativu Hrvatske.

 

Čović i Plenković ocijenili su relevantne dokumente usvojene na razini EU-a proteklog tjedna važnim političkim porukama kojima je potvrđeno ustavno uređenje BiH, uz ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Ujedno, riječ je o snažnoj podršci čitavoj BiH kao i poticaju EU-a za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH. To je ključan element za stabilnost i funkcionalnost BiH, koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU i NATO-u.

 

U svjetlu usvajanja Strateškog kompasa koji je potvrdio stajalište EU-a o ustroju BiH kao zemlje s tri konstitutivna naroda, dr. Čović iskazao je zahvalnost premijeru Plenkoviću na ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini.

 

Istaknuo je kako hrvatski politički predstavnici jasno i nedvosmisleno podržavaju demokratske institucije i procese te naglasio kako, nažalost, još uvijek nisu realizirani svi nužni formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora. Pri tome, upozorio je na zabrinjavajuće djelovanje nezakonito imenovanih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

 

Plenković je pozvao sve političke aktere u BiH na nastavak pregovora i poduzimanje dodatnih napora za postizanje dogovora, koji je iznimno važan za budućnost BiH. Istaknuo je da će hrvatska Vlada i diplomacija nastaviti razgovore na svim razinama kako bi u ovoj završnoj fazi pomogli da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustavnoj reformi i o reformi Izbornoga zakona u BiH.

HDZ BiH

Komentari