m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaDruštvo HRVARAŽDIN ĆE UZ POTPORU EUROPSKOG PARLAMENTA U STUDENOME UGOSTITI VIŠE OD TISUĆU MLADIH IZ CIJELE EUROPE

VARAŽDIN ĆE UZ POTPORU EUROPSKOG PARLAMENTA U STUDENOME UGOSTITI VIŠE OD TISUĆU MLADIH IZ CIJELE EUROPE

VARAŽDIN ĆE UZ POTPORU EUROPSKOG PARLAMENTA U STUDENOME UGOSTITI VIŠE OD TISUĆU MLADIH IZ CIJELE EUROPE

U fokusu dvodnevnog programa od 25. do 26. studenoga bit će radionice o demokratskim procesima i javnim politikama, ali i brojni koncerti te prilike za druženja i umrežavanja.

 

Varaždinska udruga mladih V.U.K. i centar P4, u konkurenciji udruženja iz 27 država članica, dobitnici su bespovratnih sredstava Europskog parlamenta za organizaciju niza aktivnosti i događaja namijenjenih mladima. Natječaj za takozvani lokalni EYE (European Youth Event – europski događaj za mlade na nacionalnoj razini), dio je parlamentarnih inicijativa u sklopu Europske godine mladih 2022. kojima se ovu skupinu potiče na aktivno sudjelovanje u oblikovanju budućnosti. Po uzoru na središnji međunarodni događaj za mlade (EYE), koji se svake druge godine održava u Europskom parlamentu u Strasbourgu, nacionalna inačica u Varaždinu sudionicima će također ponuditi niz aktivnosti i rasprava, interaktivne radionice, predstave, kreativni, zabavan i poučan program.

 

Program Ø BORDERS od 25. do 26. studenog

U fokusu programa nazvanog Ø BORDERS, koji će se održati  25. i 26. studenog, bit će mladi, njihovo znanje, uključivost, znatiželja, originalnost i inovativnost, ističu organizatori. „Pratili smo i još uvijek pratimo zbivanja u Europi i ostatku svijeta pa smo i kreirali program koji će obrađivati teme vezane za demokraciju i važnost izbornih procesa, migracije, zelene politike i općenito geopolitiku. Sva navedena područja su itekako aktualna i važna mladim ljudima”, kaže jedan od voditelja programa, Nino Preložnjak. „Partneri programa su Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske, a punu podršku prijavi dao je i Grad Varaždin i hvala im na tome!”

Jelena Brcković, članica koordinacijskog tima, dodaje da Ø BORDERS ima tri programska pravca koja će sudionike voditi kroz kulturu mladih i njihovo uključivanje u političke procese te ponuditi prostor za umrežavanje. „Očekujemo gostovanja aktivista, donositelja odluka, europarlamentaraca, visokih dužnosnika i organizacija iz cijele Europe. Također, pripremamo dobar glazbeni program i partyje.”

Organizatori ističu kako je proces osmišljavanja i pisanja prijave te stavljanja aktivnosti i programa u realan prostor i vrijeme bio zahtjevan, no poručuju da se trud itekako isplatio jer će Varaždin u studenome biti domaćin više od tisuću mladih ljudi iz cijele Europe. Time su Varaždin i Hrvatska dobili priliku upisati se na europsku kartu organizacija mladih što je, prema riječima organizatora, velika prilika, ali i velika odgovornost.

 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Komentari