m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHTerenska vježba “ResponSEE” – BiH dobija mapu puta za članstvo u Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu

Terenska vježba “ResponSEE” – BiH dobija mapu puta za članstvo u Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu

Sarajevo, 28. 04. 2022. godine

SAOPĆENJE ZA MEDIJE: Terenska vježba “ResponSEE” – BiH dobija mapu puta za članstvo u Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu

 

Međunarodna terenska vježba koju provode službe zaštite i spašavanja po scenariju  odgovora na zemljotres održana je na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Vježba se održavala na sedam lokacija, sa više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovine, te  službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne ili druge nesreće u državama Zapadnog Balkana kroz povećanje interoperabilnosti i regionalne saradnje, cilj je i kroz ovu vježbu pokazati da su službe zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini spremne i obučene za zajedničke ativnosti sa službama zemalja članica Evropske unije, te  zemalja članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Pokaznoj vježbi na Igmanu uz brojne zvanice iz BiH i regiona, danas je prisustvovao komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič. On je najavio da će BiH uskoro dobiti mapu puta za pristupanje članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naglasio da je proteklih dana teritorija Bosne i Hercegovine bila izložena zemljotresu, što pokazuje opravdanost i potrebu pripremanje svih struktura za djelovanje u takvoj situaciji i u potpunosti pokazuje opravdanost pripreme i izvođenja ovakvih vježbi.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona”, kazao je Cikotić. Dodao je da se BiH  nalazi na svom putu ka evropskim integracijama što podrazumijeva i izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja u savremeni  evropski koncept sistema zaštite i spašavanja

Vježba je pripremljena i organizirana kroz projekat koji finansira EU pod nazivom “ResponSEE”,  uz saradnju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, institucija zaštite i spašavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i konzorcija pod vođstvom Vlade pokrajine Štajerske, Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije i Reliefgoods iz Austrije. U projekat su uključene i službe zaštite i spašavanja Albanije i Crne Gore.

 

Ministarstvo sigurnosti BiH

 

.

Komentari