m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoSednica vlade-saopstenje

Sednica vlade-saopstenje

САОПШТЕЊЕ

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о националној бази података за спречавање и борбу против тероризма, којим ће се успоставити јединствен правни оквир базиран на упоредним решењима и доброј европској пракси у овој области. Применом закона ће се на јасан и прецизан начин уредити процедуре похрањивања података у базу, њене садржине, приступа подацима, њихово коришћење и заштита, са посебним нагласком на поштовању међународних стандарда заштите људских права и слобода. Такође, биће обезбеђена ефикасна размена подата државних органа надлежних за превенцију и борбу против тероризма, чиме ће се подићи способност система безбедности у Србији да благовремено и ефикасно одговори на ову претњу. Превенцијом и борбом против тероризма обезбеђује се  заштита националне безбедности и остварује спољнополитички приоритет Србије – трајна регионална и глобална стабилност.

На седници је усвојен Предлог закона о измени Закона о акцизама, којим се предлаже да се сва јака алкохолна пића, независно од сировина од којих се производе и садржаја етанола, опорезују према проценту чистог алкохола мереном на температури од 200 степени Целзијуса у том готовом производу, чиме ће се изједначити порески третман свих јаких алкохолних пића. Овим изменама усаглашава се Закон о акцизама са прописима Европске уније, као и са чланом 37 Споразума о стабилизацији и придруживању о фискалној дискриминацији, којим је прописано да ће се Европска унија и Србија уздржавати од увођења, и укинуће уколико постоји, сваку меру или праксу унутрашње фискалне природе, којом се производи једне стране, непосредно или посредно, дискриминишу у односу на сличне производе који потичу са територије друге стране.

Чланови владе донели су одлуку да се образује Радна група за развој и успостављање електронског система еАграр, који обухвата електронски регистар пољопривредних газдинстава на територији Србије. Такође, еАграр обухватиће и електронски систем за подношење захтева, одобравање и управљање подстицајима, као и друге везане корисничке сервисе у сектору пољоппривреде, са циљем модернизације и убрзања процеса уписа података и њихове промене у Регистру пољопривредних газдинстава, као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

На данашњој седници потврђен је договор влада Србије и Турске о узајамном признавању сертификата о вакцинацији против Ковида-19. Грађанима две земље ће од 14. маја 2021. године бити омогућен улазак на територију друге државе без теста и примене мере карантина уколико имају сертификат о вакцинацији издат од стране надлежних органа Србије, односно Турске. Млађи од 18 година, који због старосне доби нису вакцинисани, могу да на територију Србије и Турске уђу без теста и карантина у пратњи чланова породице који имају сертификат о вакцинацији. Србија и Турска ће, такође, узајамно признавати и сертификате о имунитету који ће се издавати од стране надлежних органа онима који су се излечили од Ковида-19.

 

 

 

Београд,

  1. мај 2021. године

Komentari