m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHSastanak ministra Cikotića i Sekulovića u Podgorici: Lakši prelazak granice za putnike i robe između BiH i Crne Gore

Sastanak ministra Cikotića i Sekulovića u Podgorici: Lakši prelazak granice za putnike i robe između BiH i Crne Gore

Sarajevo, 20. 05. 2021. godine

SAOPĆENJE ZA MEDIJE: Sastanak ministra Cikotića i Sekulovića u Podgorici: Lakši prelazak granice za putnike i robe između BiH i Crne Gore

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Podgorici sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Sergejem Sekulovićem sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti.

Iskazana je zajednička spremnost za jačanje bilateralnih odnosa i ostvarivanju zajedničkih interesa između dvije države.

Ovom prilikom potpisani su i veoma važni dokumenti kojim se omogućava bolja kontrola granice, a istovremeno olakšava kretanje za putnike i robe između BiH i Crne Gore. Radi se o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj te Anexu Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.  

Ministar Cikotić je istakao da ga raduje stabilnost odnosa između dvije zemlje te da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti te borbe protiv globalnih sigurnosnih izazova.

“Građani obje države će slobodnije, jednostavnije i lakše prelaziti granicu. Time potvrđujemo univerzalne principe integracije i povezivanja, a ne fragmentacije”, kazao je ministar Cikotić.

Ministar Sekulović kazao je da će potpisani sporazumi omogućiti efikasnije rješavanje svakodnevnih životnih pitanja stanovništva koje živi u pograničnim područjima obje države. “Zajednički granični prelazi doprinijeće jednostavnijoj i bržoj graničnoj kontroli, racionalizaciji i jačanju uzajamnog povjerenja, unapređenju saradnje između graničnih službi i efikasnijoj primjeni zajedničkih mjera u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala”, kazao je Sekulović.

Ministar Cikotić pozvao ministra Sekulovića u uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini te nastavak razgovora o sigurnosnim izazovima na najvišem nivou.

Komentari