m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraSAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA
 

DOK PREDSJEDNIK OPŠTINE BAR I PREDSJEDNICA SAVJETA ZA KULTURU OBILAZE CETINJE, KULTURI U BARU PRIJETI URUŠAVANJE

Juče je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zajedno sa gradonačelnicima Cetinja Aleksandrom Kašćelanom, Podgorice Ivanom Vukovićem, kao i direktoricom NMCG i predsjednicom savjeta za kulturu Opštine Bar, Anastazijom Miranović na Cetinju ugostio delegacije iz Skoplja i Sarajeva, koji povodom obilježavanja 15. godišnjice od obnove nezavisnosti Crne Gore borave u našoj zemlji.

Predsjednik Opštine Bar i predsjednica savjeta za kulturu u Opštini Bar goste nijesu ugostili u gradu pod Rumijom, što bi takođe bilo potpuno prirodno, već su sa gostima obilazili Narodni muzej i Muzej kralja Nikole na Cetinju.

Ovim je pomenuti dvojac vješto izbjegao da se pred uvaženim gostima “crveni” u sopstvenom gradu, pokazujući im 15. godišnju “brigu” o kulturnim dobrima i nepokretnostima Bara i države Crne Gore.

Naime, Zavičajni muzej u Baru, Dvorac Kralja Nikole odnosno nepokretno kulturno dobro II kategorije,  osnovna je kulturna razglednica svih građana i turista koji dolaze u Bar i trenutno se nalazi u katastrofalnom stanju. O tome se više puta pisalo i govorilo. Dotrajali prozori i vrata, krov kojem je potrebna hitna sanacija kako se ne bi potpuno urušio, svjedoče o nebrizi najodgovornih u ovoj Opštini. Zavičajni muzej dio je JP Kulturni centar Bar koji je u raspodjeli “plijena” lokalne vlasti pripao partiji Biram Bar koja već tri godine gazduje ovim preduzećem, očigledno neuspješno.

I dok se svake godine za organizaciju manifestacije Barski ljetopis iz budžeta Opštine Bar izdvaja od 300 do 400 hiljada eura, turistima koji žele da uđu u Zavičajni muzej umjesto karte daje se kišobran, kako ne bi pokisli prilikom obilaska muzeja kojim bi Bar i Barani morali da se ponose.

Umjesto ponosa, svi skupa se stidimo. Očigledno svi osim najodgovornijih koji su juče nonšalantno gostima na Cetinju objašnjavali taj veliki patriotizam i borbu za kulturna dobra i nepokretnosti Crne Gore. Ipak, patriotizam se ne ispoljava lijepim riječima i busanjem u prsa, već djelima i fotografijama, a djela i fotografije vezane za kulturu grada iz kojeg pomenuti dvojac dolazi, dovoljno govore o patriotizmu koji gaje prema kulturi grada Bara i države Crne Gore.

ODBORNIK U SO BAR MOMČILO LEKOVIĆ

 

Komentari