m

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraSAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

Iako nam je dobro znano da živimo u vremenima velikih promjena u Crnoj Gori, te da su i tenzije već duže vrijeme podignute do maksimuma, a neke stare vrijednosti koje su krasile ovo društvo nažalost time potisnute, skrnavljenje Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u selu Vranj nas je veoma neprijatno iznenadilo. Takav čin nikada, nigdje i nikome nije donio dobra, pa neće ni nama.

Uz najiskreniju veliku želju da se ovakvi nemili događaji više ne ponove, osuđujemo nesavjesno ponašanje koje je dovelo do ovog krajnje nedostojnog i ružnog čina, jer su međuvjerski i međunacionalni sklad jedan od temelja crnogorskog društva, a uporište imaju u vjekovima međusobnog poštovanja opisanog i opjevanog i u najvećim književnim djelima.

Činjenica da su počinitelji ovog ružnog djela maloljetnja lica, a posebno činjenica da sveštenik, jerej Zlatko Vasić iz tog razloga nije želio da podnosi prijavu uliva ohrabrenje da se tako nešto u budućnosti neće ponoviti. Jer poštovanje i razumijevanje jesu polazna tačka svakog kvalitetnog odnosa. A tome se uči od malih nogu.

Umjesto ovakvih nedostojnih akcija, Demokrate pozivaju sve mlade ljude u ovom društvu da slijede kućno vaspitanje iz svojih porodica, a da kompletnu sliku stvore kroz učenje i obrazovanje. Jer toliko je u našoj zajedničkoj prošlosti primjera sloge, poštovanja i ljubavi, pa i onoh najsvjetlijih primjera žrtvovanja jednih za druge, da je prosto neprihvatljivo da se takav put ne slijedi i u budućnosti koju gradimo zajedno.

Kada mir i poštovanje budu smjernice svima, i mladost ove zemlje će prigrabiti neku mnogo bolju, humaniju i vrjedniju budućnost za koju se svi zajedno moramo boriti. Međutim, mladost to ne može bez podrške i zato još jednom molimo roditelje da djecu na pravi put izvode učeći ih plemenitim vrijednostima. A to su put sloge, zajedničkog života i mira. Samo tako ćemo izgraditi društvo u kojem su svi jednaki bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu pripadnost.

Luka Krstović,

Predsjednik OO Demokrate Zeta