m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraSAOPŠTENJE: Dozvoljena okuopljanja na otvorenon

SAOPŠTENJE: Dozvoljena okuopljanja na otvorenon

SAOPŠTENJE: Dozvoljena okuopljanja na otvorenon

Institut za javno zdravlje objavio je danas novi set epidemioloških mjera koje će važiti od subote, 28. maja.

Nove mjere podrazumijevaju:

1) Dozvoljavaju se privatna okupljanja NA OTVORENOM uz prisustvo do 50 ljudi i uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje.

2) Dozvoljavaju se javna okupljanja NA OTVORENOM do 50 lica uz obavezu nošenja maske i održavanja odstojanja od dva metra.

3) Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim događajima uz uslov da je popunjenost do 10 odsto kapaciteta mjesta za sjedenje i uz uslov da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

4) Dozvoljavaju se grupni treninzi na otvorenom, takođe do 50 ljudi.

5) Ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi). Ovi objekti su do sada radili do 22 sata, a od subote mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa svojim odlukama o radnom vremenu.

6) Produžava se radno vrijeme ugostiteljskih objekata za sat. Umjesto do 23 sata, restorani i kafići mogu da rade do ponoći.

7) Umjesto od 19 sati do 22 sata, muzika uživo na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata dozvoljava se od 20 do 23 sata.

8) Dozvoljava se rad zabavnih parkova (lunapark, ringišpil i sl.) uz poštovanje epidemioloških mjera i preporuka IJZ.

9) Liberalizovani su i uslovi ulaska stranaca u Crnu Goru. Osim uz negativan PCR test ili uz dokaz o potpunoj vakcinaciji najmanje 14 dana prije ulaska u našu zemlju, od subote, 29. maja ulazak u Crnu Goru se omogućava i uz negativan brzi antigenski test – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija ILI uz pozitivan IgG test koji dokazuje prisustvo antitijela koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana. Podsjećamo da državljani susjednih zemalja: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, kao i Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije u Crnu Goru i dalje ulaze slobodno.

Komentari