m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHSAOPŠTENJE

SAOPŠTENJE

Сарајево/Sarajevo 25.03.2022. godine

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE RAZGOVARALI SA ČLANOVIMA KOMITETA ZA SPOLJNE POSLOVE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA KRALJEVINE HOLANDIJE  

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Halid Genjac razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Holandije, koje je predvodila predsjednica tog Komiteta Attje Kuiken.

Holandski parlamentarci, koji borave u radnoj posjeti našoj zemlji, istakli su da pažljivo prate aktuelna politička zbivanja u BiH i cijelom regionu, te su izrazili zabrinutost zbog postojeće političke krize u BiH. Posebno interesovanje pokazali su u vezi sa odgovorom institucija BiH na rusku invaziju na Ukrajinu, kao i za usklađivanje politika BiH sa politikama Evropske unije (EU) koje predstavljaju odgovor na ukrajinsku krizu.

Parlamentarce iz Holandije takođe su se interesovali za izazove u vezi sa održavanjem predstojećih Opštih izbora u BiH, za pitanje integriteta izbora, kao i za problem korupcije i nepotizma, koji su ocijenili kao gorući u svjetlu odlaska značajnog broja mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Članovi rukovodstva Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH iznijeli su svoja viđenja aktuelne političke situacije, te upoznali holandske parlamentarce sa izazovima u pogledu funkcionisanja institucija BiH, kao i u pogledu pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru bilo je riječi i o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za prijem u članstvo EU, te ulozi PSBiH i Zajedničke komisije za evropske integracije u tom procesu.

Lovrinović i Genjac zamolili su kolegice i kolege iz Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Holandije za nastavak podrške BiH na evropskom putu, posebno inicijativi naše zemlje za dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU po ubrzanoj proceduri. (kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari