m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / February 6.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

SAOPŠTENJE

Zašto se država odriče milijardu evra u korist ruskog NIS-a i kineske kompanije Zijin koje te pare uzimaju od Srbije i njenih građana? Da bi se taj novac vratio u budžet i džepove građana, Stranka slobode i pravde predala je u skupštinsku proceduru zakon o dodatnom porezu na ekstraprofit ovakvih kompanija, koje su u uslovima krize nezasluženo ostvarile enormnu dobit.

Uoči sednice o novom budžetu Republike Srbije za 2023. godinu koja se očekuje naredne nedelje, SSP traži da se i ova mera hitno usvoji, s obzirom da je uvidom u novi budžet jasno da inflacija i dalje divlja, da je energetska kriza zbog nestručnog upravljanja sve gora, a da je i državna kasa prazna, zbog čega vlast opet vodi Srbiju u prekomerno zaduživanje. Potpredsednik SSP Dušan Nikezić i generalni sekretar SSP Peđa Mitrović, koji su pripremili ovaj zakon, navode da bi sa ovakvom merom budžet Srbije u 2023. godini prihodovao preko milijardu evra, te da bi ova budžetska injekcija bila veoma značajna za stabilnost javnih finansija. Predloženim porezom na ekstraprofit bile bi obuhvaćene sve kompanije iz sektora eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, proizvodnje naftnih derivata, maloprodaje i veleprodaje čvstim, tečnim i gasovitim gorivima, kao i iz sektora eksploatacije ruda metala. Kriterijum za oporezivanje je da su u 2022. godini ostvarile dobit veću od 100.000.000 dinara i da je ta dobit za 25% veća u odnosu na prosečnu dobit u prethodnih pet godina.

Ovakav porez na ekstraprofit su uvele gotovo sve zemlje Evropske unije ili su u finalnim fazama njegovog uvođenja, pa čak i Francuska, Nemačka i Austrija, koje su pre izvesnog vremena bile izričite da neće uvoditi slične namete.

Informativna služba SSP

Komentari