m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraSAOPŠTENJE 

SAOPŠTENJE 

Nikšić, 19.05.2021. godine

SAOPŠTENJE

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, učestvovao je na Zoom konferenciji, povodom Šeste Globalne UN nedjelje bezbjednosti na putevima, koja se obilježava od 17. do 23. maja ove godine. Pored predstavnika Ujedinjenih nacija, konferenciji su prisustvovali gradonačelnici Beograda, Skoplja i zamjenica gradonačelnika Tirane.  Konferencija je bila posvećena stvaranju kvalitetnog pravnog okvira i donošenju odluka za ograničenje brzine do 30 km/č u urbanim sredinama, prije svega u blizini škola.

Ovom prilikom, predsjednik Kovačević je istakao potrebu da se i u našem gradu uvede ovo ograničenje iz više razloga.

Kao prvo, veliki broj osnovnih i srednjih škola u Nikšiću u užem gradskom jezgru izlazi na bulevare sa četiri trake, što znači da je tu frekfentniji i gušći saobraćaj, i to predstavlja opasnost po djecu.  Takođe, u ovim djelovima grada neophodno je unaprijediti svjetlosnu signalizaciju.

Predsjednik Kovačević je naglasio da je u samom centru grada zbog velikog broja značajnih institucija (Opštine, Suda, banaka, supermarketa, Gradske pijace) prevelika koncentracija vozila, a vrlo malo prostora za parkiranje i da ovom problemu treba pristupiti studiozno i naći adekvatna rješenja.  Takođe,  učesnici u saobraćaju iz ulica Narodnih heroja, Novaka Ramova, Josipa Sladea, (koje izlaze na bulevar Vuka Mićunovića) imaju problem da se uključe u saobraćaj, tako da je i na ovoj lokaciji potrebno postaviti neophodnu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog neadekvatne širine Ulice Vuka Karadžića, potrebno je pristupiti njenom proširenju, kako bi se obezbijedila što veća sigurnost u saobraćaju, kazao je predsjednik Kovačević i istakao da je jedan od ključnih problema u Opštini Nikšić nepostojanje biciklističke staze i adekvatne pješačke zone.

Na kraju, Predsjednik Opštine je zaključio da će se Opština Nikšić potruditi da implementira sve dobre prakse, ponudi nova rešenja, a svakako će se zalagati i za smanjenje brzine u rejonima škola i gusto naseljenih mjesta na 30 km na čas kao i primjenu Stokholmske deklaracije.

Komentari