m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraSaopštenje

Saopštenje

Protekle nedelje je održano završno ročište na suđenju povodom tužbe Veselina Mijača, vlasnika švedske kompanije Savana Holding za nanošenje duševnih patnji i bolova protiv Nebojše Medojevića, Predsjednika Pokreta za promjene, zbog njegove objave na fejsbuku kojom je izrazio sumnju da Mijač preko tzv. investicija u Crnoj Gori pere prljavi novac braće Đukanović i Branislava Mićunovića.

Medojević je u svojem iskazu pokazao sudu podatke iz Godišnjeg obračuna i Konsolidovanog obračuna kompanije Savana Holding AB za fiskalnu godinu 01.05.2018 – 30.04.2019 koji potvrđuju osnovanost javno izrečenih sumnji Medojevića.

Naime, u godini koja prethodi investiranju u nekretnine u Crnoj Gori koje se procijenjuju između 80 -100 miliona EUR, kompanija Savana Holding je imala GUBITAK od 81.123.000 SEK (oko 8,1 milion EUR), a u godini ranije dodatnih 38.582.000 SEK (oko 3,8 miliona EUR).

U bilansima se iskazuje da u Crnoj Gori imaju realizaciju od samo 48 mil SEK (4,8 miliona EUR). Ukupna neto prodaja ovog holdinga iznosila je 138 mil SEK od proizvodnje stanova i 132 mil SEK od upravljanja imovinom, 118 mil SEK trgovačkih poslova i 51 mil SEK od hotelskih poslova. Znači, ukupna neto prodaja ove grupacije u periodu maj 2018 – april 2019 je iznosila 43,9 mil EUR i kompanija je u tom periodu iskazala gubitak od preko 8 mil EUR.

Jasno je da kompanija sa prihodima od djelatnosti od 43,9 mil EUR i gubitkom od preko 8 miliona EUR nema bonitet da isfinansira investicije u nekretnine u Crnoj Gori od 80 -100 mil EUR i da postoji osnovana sumnja da je novac za kupovinu Tržnog Centra Gintaš sa hotelom Ramada (24 mil EUR), opremljene poslovne zgrade EURO POINT u strogom centru Podgorice od 7600 kvadratnih metara, kao i zemljišnih kompleksa na pjeni od mora u najatraktivijem pojasu obale Skočiđevojko od 61.000 kvadrata.

Ako se ovome dodaju činjenice da se Mijač javno deklarisao kao politički simpatizer DPS-a i Mila Đukanovića lično, da je preuzeo FK Budućnost i da sada najavljuje i nove „investicije” na primorju u vrijednosti od više desetina miliona EUR, Predsjednik PzP i jedan od lidera DF Nebojša Medojević, nema nikakvu dilemu da postoji osnovana (dokumentovana) sumnja da u bilasima kompanije Savana Hiolding AB nema finansijskih sredstava iz kojih bi se opravdale ovolike investicije. U samom godišnjem obračunu se vidi da ova kompanija ima gotovinu u blagajni i bankama samo 17,1 mil EUR i da ima dugoročne obaveze prema kreditnim institucijama od 65 mil EUR, a kratkoročne obaveze 9,7 mil EUR, i studentu prve godine ekonomskog fakulteta na UDG je jasno da ova firma nema finansijskog niti kreditnog potencijala da isfinansira poslove u Crnoj Gori, koji nijesu ni prijavljeni u obračunu.

Medojević je, na pitanje advokata Mijača, Nikole Martinovića, da li je o svojim saznanjima obavijestio švedske nadležne organe, izjavio da nije, ali da je ideja advokata Martinovića odlična i da će u najkraćem roku to učiniti.

Medojević je, kao dokazani patriota, višedecenijski borac protiv korupcije i kriminala braće Đukanović, i ovaj put, kao i nebrojeno puta do sada, pokazao da je svoje profesionalno znanje stavio na raspolaganju svojoj državi i ukazao na osnovanu sumnju da se iza Veselina Mijača kriju poslovi braće Đukanović i njemu bliskih tajkuna. Medojević očekuje da sud sudi po zakonu i da odbaci tužbu Mijača, koja nije ništa drugo nego pokušaj zastrašivanja, kroz koje je Medojević prošao nebrojeno puta. Očekuje da sada nakon smjene bivšeg režima i početka promjena u tužilaštvu i sudovima, sudovi neće suditi po instrukcijama braće Đukanović niti štititi njihove privatne interese, već po zakonima i u interesu zemlje.

 

Press služba Pokreta za promjene

Komentari