m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHSAOPĆENJE ZA MEDIJE: Obaveza svih institucija je da budu u službi zaštite građana BiH  

SAOPĆENJE ZA MEDIJE: Obaveza svih institucija je da budu u službi zaštite građana BiH  

Sarajevo, 22. 03. 2022. godine

SAOPĆENJE ZA MEDIJE: Obaveza svih institucija je da budu u službi zaštite građana BiH  

 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je zaprimilo obavještenje od Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, potpisano od strane v. d. direktora Milana Novitovića, da „prekida dalju saradnju i kominikaciju sa Ministarstvom sigurnosti“.

U ovom obavještenju navedeni su paušalni i ničim obrazloženi navodi zbog kojih se  rukovodstvo RUCZ odlučilo na ovaj korak.

Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati špekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi.  U dosadašnjem radu Ministarstvo je, uz ulaganje makismalnih napora, kroz otvorenu komunikaciju i saradnju sa svim službama zaštite i spašavanja u BiH, nastojalo otkloniti prepreke i izazove koji su se javljali u oblasti civilne zaštite.

Bez obzira na pokušaje opstrukcija, to ćemo nastaviti predano raditi i ubuduće, doslijedno provodeći obaveze i nadležnosti proistekle iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini, te podzakonskih i provedbenih akata proizašlih iz ovog zakona.

Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, je da budu u službi zaštite svih građana u BiH, jer prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija, već zahtjevaju brz, efikasan i koordiniran odgovor kako bi se spasili ljudski životi i zaštitila njihova imovina.

                      

(kraj)

Ministarstvo sigurnosti BiH

Komentari