m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHReakcija ministra Grubeše na medijske istupe ministrice Turković

Reakcija ministra Grubeše na medijske istupe ministrice Turković

Reakcija ministra Grubeše na medijske istupe ministrice Turković

Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša oštro demantira posljednje medijske istupe ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković kojima optužuje ministre HDZ-a  da zbog „političkih igara“  opstruiraju usvajanje odluke  Vijeća ministara BiH kojom se omogućava bezvizni ulazak građanima Saudijske Arabije.

Bez sumnje je dug veleposlanički staž ministrice Turković u arapskim zemljama proizveo određene simpatije prema tom dijelu svijeta, pa ne obrazlaže i drugi dio odluke kojom nema bezviznog režima ni za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku.

Optužbe kako ministri HDZ-a bilo što opstruiraju su netočne, jer mi samo poštujemo preporuke institucija Europske unije koje su, između ostaloga, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Delegacije EU u BiH stiglo na adresu Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi  ministrica Turković.

U tom pismu jasno i bez dvojbe Europska komisija ističe svoju zabrinutost zbog težnje ministrice Turković da ukine vize za državljane Saudijske Arabije, čime BiH odstupa od vizne politike EU.

Ni u kojem slučaju ministar pravde ne zaustavlja dolazak turista u BiH. Naprotiv,  kao što je poznato, nedavno je ministar pravde uputio ministru sigurnosti BiH Inicijativu za izmjenu Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, u kojoj je predviđeno da im se olakša ulazak na način da se uz PCR test, traže i drugi dokazi o odsutnosti COVID virusa, a koji su pristupačniji. „Upravo zbog toga sam predlagao uvođenje antigenskog testa kako bi se omogućio što brži i jednostavniji ulazak stranih državljana u BiH, vodeći se time da se tu u najvećem broju radi o turistima. To bi definitivno omogućilo ulazak tisuća turista u Bosnu i Hercegovinu, ali su kolege iz bošnjačkog naroda na današnjoj sjednici glasale protiv toga“, rekao je ministar Grubeša.

Jasno je da su danas politikanstvo, ali i niski motivi glavna vodilja nekih ministara, ali zbog zlonamjerne izjave koja stvara lošu sliku o ministrima iz reda HDZ-a, a pri tome je sama izravno spriječila olakšavanje ulaska turistima u BiH i time nanijela štetu turizmu glasujući protiv Odluke koja regulira ulazak stranaca, reakcija na današnje izjave ministrice Turković nije mogla izostati kako javnost ne bi bila pogrešno informirana. Ovo posebno jer se izvrtanjem teza i svjesno ne iznoseći sve podatke, opet HDZ-ovim ministrima spotiče da nešto koče i opstruiraju, dok je to danas upravo ministrica Turković uradila za cijeli turizam u BiH.

 

Komentari