m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPrvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković

Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković

Srijeda, 30.mart, velika sala KIC-a / 19:00

 

Prvi solistički koncert violinistkinje Sofije Marković, maturantkinje Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić” biće održan u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u srijedu, 30.marta, u velikoj sali, u 19 sati.

Umjetnica će nastupiti uz klavirsku saradnju Davora Novaka, a na repertoaru će biti djela: Volfganga Amadeusa Mocarta (Sonata u A duru br. 22, K. 305), Johana Sebastijana Baha (Partita u d-molu, br. 2 BWV 104) i Ludviga Van Betovena (Sonata u F-duru, br. 5 op. 24, “Proljećna”).

Sofija Marković (Podgorica, 2003) potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da svira sa sedam godina u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, u klasi Vilija Ferdinandija. Uporedo je učila da svira klavir u klasi Lidije Skender. Srednje muzičko obrazovanje je nastavila u istoj školi, gdje trenutno pohađa četvrti razred u klasi Marka Simovića.

Tokom školovanja je osvajala nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima: “Muzički festival mladih Crne Gore”, takmičenje “Pjeter Gaci” (Skadar), festival “Zlatne stepenice” (Valjevo), “Polihimnija” (Skoplje). Sarađivala je sa dirigentima: Toni Šoroks (Engleska), Fabio Sperandio (Italija), Anton Martinov (Rusija), a usavršavala se kod profesora: Obri Oliverson (SAD), Song Čoi (Južna Koreja), Graf Murža (Rusija), Marko Josifoski (Srbija). Godine 2019. je učestvovala na muzičkom kampu u Italiji pod nazivom “Muzika – most između ljudi”, u okviru kojeg je svirala koncerte u Italiji i Sloveniji. Dva puta je učestvovala na “Ljetnjem kampu za kamernu muziku” na Ivanovim koritima u organizaciji KIC-a Budo Tomović, i nastupala na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici. Učestvovala je i u projektu “Krug”, kao članica kamernog ansambla i orkestra.

 

Napominjemo važe mjere IJZCG.

Komentari