m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / December 4.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoProtestno pismo gradu Nišu

Protestno pismo gradu Nišu

Protestno pismo gradu Nišu

 

Poštovana gradonačelnice Dragana Sotirovski i službenici Elektrodistribucije u Nišu,

Romsko naselje 12. Februar u Nišu ima decenijski problem sa električnom energijom zbog čega deca nemaju uslova za učenje, niti romske porodice za spremanje hrane i normalan život.

Više puta se na ovaj problem ukazivalo od strane zajednice međutim do sada nije nađeno adekvatno sistemsko rešenje. Bilo je nekoliko pokušaja nevladinog sektora i od strane opštine, mnogi ljudi posećivali  su naselje zbog ovog problema, političari obećavali ali da se do rešenja nije došlo. Prema rečima stanovnika naselja struja je uključivana u kontekstu izbora, a nakon toga isključivana.

Na sastanku su predstavnici gradske opštine pozvali pokret Opre Roma i predstavnike naselja na sastanak sa predstavnicima Elektrodistribucije Niš koji je zakazan za ponedeljak 26.09. Sastanak je bez ikakvog obrazloženja otkazan, a o tome nismo obavešteni ni mi, ni stanovnici naselja 12. Februar.

Romskoj zajednici je dosta manipulacija i zataškivanja ovog slučaja. Zahtevamo od grada Niša da odgovori zahtevima Roma iz naselja 12. Februar:

– Po ubrzanom postupku da se stanovnicima  priključi struja

– Dok se radi na sistemskom rešenju za ovaj problem koje će se napraviti čim se usvoje izmene Zakona o ozakonjenju objekata, svakom domaćinstvu dati brojilo za struju

– Za svaku porodicu obezbediti da minimum jedan član porodice koji je radno sposoban dobije posao kako bi rešenje problema bilo održivo

Takođe, pozivamo predstavnike gradske opštine Crveni Krst koji su prisustvovali sastanku da preuzmu odgovornost i da ne pokušavaju da obmanama zataškaju i ovaj slučaj.

Ukoliko se struja ne pusti romskom naselju možete onda da nas naučite kako da kupimo stanove za dve godine sa platom od 60.000 dinara i da onda imamo struju. Isto tako možda je Nišu potrebna bolja vlast koja je sa lokalnog nivoa i poznaje problematiku svojih građana.

Nas ne zanima birokratija koja postoji oko rešenja problema niti birokratija sme da bude prepreka za rešavanje osnovnog egzistencijalnog prava!

 Ovaj problem je ozbiljan i ima konsekvence na 24 porodice kojima život zavisi od toga da li će imati minimum uslova za preživljavanje predstojećeg zimskog perioda.

Ukoliko se di kraja nedelje na protestno pismo ne odazovu relevantne institucije  najavljujemo radikalizaciju protesta!

 

 

Komentari