m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijerski sat – Premijer Krivokapić: Kao premijer posvećen sam pomirenju građana Crne Gore

Premijerski sat – Premijer Krivokapić: Kao premijer posvećen sam pomirenju građana Crne Gore

Premijerski sat – Premijer Krivokapić: Kao premijer posvećen sam pomirenju građana Crne Gore

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić kazao je odgovarajući na pitanje Ivana Brajovića iz Kluba poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, da njegovo pitanje ne odgovara ni političkoj ni društvenoj stvarnosti u kojoj se nalaze Crna Gora i Vlada, čiji je predsjednik.

„Podsjećam Vas da je od parlamentarnih izbora prošlo devet mjeseci ali da je Vlada formirana tri mjeseca kasnije, nakon tri decenije nesmjenjivosti vlasti, a time i nesmenjivosti Vlada, u kojima je sve bilo netransparetno, a čiju netransparentnost niste uočavali. U borbi sa takvim, netransparentnim, zatvorenim sistemom, došlo je do promjene vlasti, pa formiranja Vlade koja je po svom radu, ideologiji i odnosu prema građanima Crne Gore sve suprotno prethodnim Vladama čiji ste dio bili i Vi lično”, navodi se u pisanom odgovoru premijera Krivokapića.

Predsjednik Vlade je istakao da o otvorenosti rada ove Vlade govori i činjenica da su sve njene odluke do tančina komentarisane od strane i pozicije i opozicije.

„Do mjere utiska da se cjelokupna politička i društvena javnost zadnjih mjeseci bavi isključivo radom Vlade, dok su ostale institucije državnog sistema u sjenci njihovog interesovanja. Ovo je prirodan tok izgradnje povjerenja građana u Vladu i njen rad u koji, decenijama, nisu imali povjerenja, jer se sve odvijalo u zatvorenim političkim krugovima, kao da se nije raspolagalo svojinom Crne Gore i novcem građana, kao da građani nisu imali prava da znaju kome i zbog čega odlazi njihov novac, kome i zbog čega plaćaju enormno visoke cijene svog niskog životnog standardna, kao da ništa u Crnoj Gori njima nije pripadalo. Gospodine Brajoviću, Vi možda ne posmatrate otvorenost i pristupačnost institucija na isti način kao što je posmatra ova Vlada i građani Crne Gore koji su jasno uočavali da se cjelokupan rad prethodne vlasti, od zakonodavne, izvršne do sudske odvijao udaljeno od njenih građana. Udaljeno i od same Crne Gore, da nije transparentnost onda kada ste vi u institucijama, a ovdje ne mislim samo na Vas lično, već na vladajuću koaliciju koja je do 30.avgusta bila na vlasti.  Naprotiv, tada je sve bilo netransparento i narodu nedokučivo, a članovi ove Vlade to dobro znaju jer su i oni dio ovog naroda”, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade poručio je da Vlada kojom rukovodi radi i radiće na potpuno drugačijim temeljima, jer je, kako je naglasio, odgovornost ono što je ostajalo samo u riječima svih prethodnih Vlada, dok je njihova zaostavština opustošena Crna Gora, pa i zaustavljeni ekonomski razvoj za čiju dinamiku ste danas zainteresovani.

„Danas, nakon što je ekonomija Crne Gore dovedena do bankrota, neodgovornom politikom čiji ste bili koalicioni partner, a koja nije bankrotirala, ne zahvaljujući vašem radu, već zahvaljujući radu ove Vlade. S pravom ste zabrinuti za ekonomski razvoj zemlje čiju ekonomiju ste do kraja razorili, čija ekonomija je služila isključivo vama, u bivšoj vlasti, za bogaćenja, bahaćenja, a koju će ova Vlada odgovornom ekonomskom politikom obnoviti, jer i ekonomija i finansije počivaju na osnovnom principu, po kom, kada nema bespotrebne potrošnje nema ni bespotrebnog troška”, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade poručio je da je cilj pomirenje građana Crne Gore.

„Ono čemu sam kao premijer najličnije posvećen, a Vi ste to Vašim pitanjem stidljivo primijetili, to je međunacionalno, nadnacionalno pomirenje građana Crne Gore, koji su jedni drugima trideset godina predstavljani kao neprijatelji, koji će jedni drugima nešto oduzeti, a koji su jedni drugima najbliži, jer nisu razjedinjeni već su isključivo ujedinjeni. Zbog toga, politika nove vlasti, a što je potpuno očigledno, često i kritikovano, je politika nerevanšizma, kao uslov jednakosti svih građana, iako nova vlast dolazi od naroda koji je decenijama i nacionalno i ekonomski šikaniran, često i hapšen, progonjen i diskriminisan. Došlo je vrijeme borbe za cjelokupni narod naše zemlje, u kom partijska knjižica više nije uslov napredovanja ali nije uslov ni nazadovanja. Dakle, za potpuno pomirenje potrebno je da se i vi, kao odgovorna opozicija, pomirite sa gubitkom vlasti i da na konstruktivan način doprinesete stvaranju društvene stvarnosti koja se neće oslanjati isključivo na podjele i pospješivanje nacionalnih razlika, a sve u cilju ubiranja političkih poena koji ne koriste nikom, ni građanima, ni ekonomskom razvoju, ni Crnoj Gori”, poručio je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade Krivokapić kazao je da je potrebno da kao društvo ozdravimo od tridesetogodišnjih intrigarenja i razvrstavanja u grupe „ZA” i „PROTIV” Crne Gore.

„Čija projekcija u javnosti je jasno čitljiva maska za kriminal i korupciju prethodne vlasti, što građani najjasnije prepoznaju pa prevazilaze postavku igara koje više ne pripadaju ovakvoj Crnoj Gori. U konačnom, svi se moramo naviknuti na novu političku i društvenu stvarnost, i nove uloge: članovi nove vladajuće većine da više nisu opozicija, a članovi opozicije da više nisu vladajuća većina, kako bi Crna Gora bila ljepša, uspješnija i pomirenija”, zaključuje se u odgovoru predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE
 

Komentari