m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić u razgovoru sa Gabrijelom Eskobarom

Premijer Krivokapić u razgovoru sa Gabrijelom Eskobarom

Premijer Krivokapić u razgovoru sa Gabrijelom Eskobarom istakao da su izbori jedini demokratski i častan izlaz iz političke krize u koju je dovedena Crna Gora

Prvog dana posjete Grčkoj, gdje boravi povodom učešća na Ekonomskom forumu u Delfima, na marginama skupa, predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na zapadnom Balkanu i konstatovana mogućnost prelivanja ukrajinske krize na ovaj region. Govoreći o unutrašnjoj političkoj situaciji, premijer Krivokapić je naglasio da je ona neodrživa i izrazio sumnju u mogućnost formiranja manjinske Vlade, jer bi je činili ideološki različite partije.

Formiranje takve Vlade, kako je kazao, bilo bi kršenje narodne volje jasno izražene na proteklim izborima i uvelo bi Crnu Goru u nemire.

Zbog tog neprirodnog sporazuma, svi etički principi su slomljeni, a kad nema principa, onda je sve dozvoljeno, objasnio je Krivokapić.

Rezultat obaranja ekspertske Vlade, rekao je premijer, je politička i institucionalna kriza, dodajući da trenutak pada Vlade nije slučajan već se desio nakon usvajanja Budžeta, programa ”Evropa sad” i, najvažnije, nakon prve samostalne zapljene kokaina.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, premijer je kazao da su izbori u Beranama jasno pokazali da se i ta tragedija koristi za jačanje pozicija korumpiranih i profitersko nacionalističkih snaga.

Osim toga ponovo je na sceni bio tri decenije uobičajeni manir političke scene, a  to je najvjerovatnija kupovina glasova u Ulcinju.

On je naglasio da je jedino demokratsko i časno rešenje aktuelne krize raspisivanje izbora, ukazujući na mlade snage za koje se nada da će, ulaskom u politiku, vratiti etiku u politiku. Kao ekspertski ministri, oni su pokazali da imaju znanje i žar da mijenjaju stvari, a do pravih promjena, kako tvrdi, dolazi se, na prvom mjestu, kroz ekonomske reforme koje podižu standard građana.

Jedino tako moguće je nadvladati političare koje se vezuju  za ’90- te godine 20. vijeka.

Eskobar je snažno podržao napore koje Vlada Crne Gore ulaže u borbu protiv korupcije, dodajući da je Crna Gora bitan partner NATO-a i da vjeruje da će naša država i dalje dijeliti vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija. S tim u vezi, on je naglasio da je bitno što Crna Gora podržava ukrajinski narod i da vjeruje da će odluka o punim sankcijama protiv Rusije biti uskoro donesena.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Komentari