m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić u Bugarskoj: Kriza razaranja u Ukrajini podsjetila nas na sve ono što smo prošli nekoliko puta u našoj istoriji

Premijer Krivokapić u Bugarskoj: Kriza razaranja u Ukrajini podsjetila nas na sve ono što smo prošli nekoliko puta u našoj istoriji

Premijer Krivokapić u Bugarskoj: Kriza razaranja u Ukrajini podsjetila nas na sve ono što smo prošli nekoliko puta u našoj istoriji
Na poziv predsjednika Vlade Republike Bugarske Kirila Petkova, predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boravi u Sofiji gdje predvodi delegaciju koja učestvuje na Sastanku predsjednika vlada država članica NATO Jugoistočne Evrope. Teme susreta najviših zvaničnika bile su implikacija krize u Ukrajini i njeno prelivanje na Zapadni Balkan kroz stvorenu krizu hrane i krizu u energetici, kao i povezivanje regiona kroz izgradnju nove strateške saobraćajne infrastrukture.
Premijer Krivokapić je tokom izlaganja istakao da nas je kriza razaranja u Ukrajini podsjetila na sve ono što smo prošli nekoliko puta u našoj istoriji.
“Sve što se dešava kriza je demokratije u cijelom svijetu, a ova kriza najviše nas pogađa na planu osnovnih životnih namjernica”, kazao je crnogorski premijer.
Premijer Krivokapić osvrnuo se na migrantsku krizu koja je srazmjerno pogodila Crnu Goru, kao i susjedne zemlje Ukrajine.
“Svaka kriza je i prilika, i mi imamo veliki potencijal za razvoj strateških infrastrukturnih projekata. Luka Bar može biti predodređena za transport tečnog gasa, što može biti potencijal za dalje povezivanje u regionu”, istakao je premijer Krivokapić.
Premijer Krivokapić je ukazao na  izazov kad su u pitanju lažne vijesti i propaganda i predložio stvaranje jakog, zajedničkog centra koji bi se na osnovu vještačke inteligencije bavio procesuiranjem i ispitivanjem lažnih informacija.
Bugarski premijer Petkov krizu u Ukrajini okarakterisao je kao krizu bez presedana.
“Ova kriza stvorila je krizu energetike, kao i krizu hrane. Takođe je i prilika da se zemlje  Zapadnog Balkana ujedine za dobro svojih naroda i koordinisano djeluju”, kazao je Petkov.
Premijer Petkov je istakao da su se lanci snabdjevanja hranom promijenili i da region treba da ima jedinstveni i brzi odgovor i strategiju. On je istakao značaj infrastrukturne povezanosti regiona, predloživši da se koridor 8 mora pojaviti na mapi EU. “Radi se o strateškom prioritetu cijelog regiona koji povezuje Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, tj. povezuje Jadransko i Crno more”, kazao je Petkov.
On je istakao da Bugarska očekuje odličnu žetvu i da već sada imaju dovoljno zaliha, kako bi  regionu pružili sigurnost u duhu dobrosusjedskih odnosa.
Učesnici su na kraju istakli da je povezivanje regiona, stvaranje nove platforme za saradnju koja će jače povezati Zapadni Balkan.
Osim premijera Krivokapića, Sastanku predsjednika vlada država članica NATO-a Jugoistočne Evrope u Sofiji prisustvovao je i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, koji je u razgovoru sa premijerom Bugarske dogovorio dalji nastavak saradnje u cilju obezbjeđenja osnovih životnih namjernica i spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda.

 

 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Komentari