m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić razgovarao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH: Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih zemalja regiona

Premijer Krivokapić razgovarao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH: Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih zemalja regiona

Premijer Krivokapić razgovarao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH: Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih zemalja regiona

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se danas sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić informisao je sagovornike o statusu pregovaračkog procesa i izrazio opredjeljenost Vlade Crne Gore, da kao prijatelj i susjed pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende. „Kada je u pitanju naše članstvo u Evropskoj uniji, mi nemamo alternativu i ne tražimo je. Uvjereni smo da je budućnost i Crne Gore i svih zemalja regiona izvjesna u evropskoj porodici naroda”, istakao je premijer.

Premijer Krivokapić je poručio da je energetika razvojna šansa Crne Gore, ali i BiH. „To je naš potencijal, koji nije iskorišćen”, istakao je predsjednik Vlade.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore i ocijenio da je posjeta premijera Bosni i Hercegovini dobra prilika za nastavak razgovora koji su protekle sedmice vođeni na marginama Delfi foruma u Atini. On je istakao da žele da imaju dobre odnose sa Crnom Gorom i da  poštuju demokratsku promjenu vlasti, te da daju punu podršku novoj Vladi na putu ka EU. „BiH ima konsenzus za kandidaturu za pregovore za članstvo u EU i nema partije niti građanina koji je protiv ulaska BiH u EU”, poručio je Dodik. 

Dodik je kazao da je borba sa pandemijom COVID-19 važan proces, te da je vakcinacija jedini način za suzbijanje iste, kao i za jačanje stabilnosti sistema. 

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić kazao je da sa smjenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promjene odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Odnosi dvije zemlje su primjer kako bi dvije Vlade trebalo da sarađuju. Vaša posjeta uvjeriće sve u BiH u dobre međususjedske odnose”, kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović kazao je da je posjeta premijera Krivokapića BiH dobronamjerna, te da bi trebalo unaprijediti bilateralnu saradnju u oblasti infrastrukture, ekonomije, kulture. On je saopštio da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije velika, i da jedna drugoj mogu da ponude mnogo više.  Džaferović je kazao da je hidropotencijal kojim raspolažu obje države izuzetno bogat, istakavši da je neophodno naći rješenje za saradnju kako CG i BiH, tako i cijelog regiona. On je poručio da vidi budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU. „Mi smo riješili odnos granica sa Crnom Gorom poštujuci međunarodno pravo i želimo da sa ostalim susjedima riješimo pitanje granica kako smo riješili sa Crnom Gorom”, kazao je Džaferović. 

Sagovornici su saglasni da su intenzitet i dinamika sastanaka na najvišem nivou u regionu, signal međunarodnoj zajednici da u zemljama Zapadnog Balkana imaju pouzdane partnere koji dijalogom i saradnjom rješavaju pitanja od obostranog značaja. „Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih zemalja regiona”, zaključeno je na sastanku.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE 
 

Komentari