m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić razgovarao sa francuskim predsjednikom Makronom

Premijer Krivokapić razgovarao sa francuskim predsjednikom Makronom

Premijer Krivokapić razgovarao sa francuskim predsjednikom Makronom

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić razgovarao je večeras putem video linka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi, evrointegracije, regionalna saradnja i epidemiološka situacija.

Premijer Krivokapić poručio je francuskom predsjedniku da posebno cijeni iskazanu spremnost Francuske da podrži reformske procese u Crnoj Gori i ispunjavanje obaveza iz zahtjevne evropske pregovaračke agende.

Predsjednik Vlade istakao je da, čak ni u otežanim uslovima uslijed pandemije koronavirusa, visok stepen solidarnosti i uspješne saradnje Crne Gore i Francuske nijesu izostali, i zahvalio na pomoći Francuske zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Premijer je u razgovoru sa predsjednikom Makronom naglasio da je Vladi Crne Gore članstvo u EU strateški cilj na kom njegova Vlada dosljedno radi i ulaže maksimum napora, kroz 100% usklađenosti vanjske i bezbjednosne politike sa politikama EU. Krivokapić je zahvalio na kontinuiranoj podršci u oblasti evropskih integracija koju Francuska pruža našoj zemlji, kako bilateralno, tako i kroz aktivno učešće u Berlinskom procesu.

Za Crnu Goru je od suštinskog značaja da podrška Francuske integracionom procesu u EU ne posustane, već da se kontinuirano unapređuje i proširuje. Mi smo spremni da, naročito u periodu francuskog predsjedavanja EU, intenziviramo saradnju i postignemo rezultat koji je primjeran državi­kandidatu, koja je trenutno najbliža članstvu u EU”, poručio je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je naglasio da je crnogorsko-francuska saradnja prisutna u mnogim oblastima, ali i da svakako postoji ogroman potencijal za njihovo dalje unapređenje. Krivokapić je naglasio da veoma cijeni podršku Francuske u promociji Crne Gore kao privlačne investicione i bezbjedne turističke destinacije.

Za Crnu Goru je od izuzetnog značaja snaženje naše saradnje u oblasti turizma, jer primećujemo sve veće interesovanje francuskih turista da odmor provedu u Crnoj Gori. Nadamo se da će postojeći napori koje Vlada ulaže u proces masovne imunizacije uroditi plodom i da će Crna Gora ljeto dočekati kao covid-bezbjedna destinacija”, poručio je premijer Krivokapić.

Francuski šef države poručio je da Vlada Crne Gore ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati.

„Želim da idemo naprijed u okviru strateških odnosa između Francuske i Crne Gore. Želim da uspijete da se izborite sa korupcijom i izgradite institucije vaše zemlje. Svaki put kada želite da razgovorate o nekim temama, ja ću biti tu sa vama”, kazao je Makron.

Predsjednik Makron je naglasio da Francuska želi da bude prisutna u cijelom regionu, te da učestvuje u ekonomskim projektima i da pomogne u oblasti vladavine prava. Makron je pozvao Krivokapića da posjeti Francusku, poručivši da bi volio  uskoro da posjeti Crnu Goru.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEOhttps://flic.kr/s/aHsmVAnuzB

Komentari