m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić pozvao Tužilaštvo da reaguje

Premijer Krivokapić pozvao Tužilaštvo da reaguje

Premijer Krivokapić pozvao Tužilaštvo da reaguje

Pozivam Specijalno državno tužilaštvo da hitno reaguje po službenoj dužnosti kao i po krivičnoj prijavi protiv 46 poslanika crnogorskog parlamenta ranije podnijete zbog sumnje da su neovlašćenim zakazivanjem sjednice redovnog, proljećnjeg zasijedanja Skupštine 28. aprila na Cetinju, bez odobrenja vršioca dužnosti predsjednika Skupštine ili drugog lica nadležnog prema Poslovniku Skupštine i Ustavu Crne Gore, “organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja krivičnih djela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja, te krivičnih djela protiv državnih organa i Ustavnog poretka Crne Gore” zbog nemerljive štete koja može nastati po državu i građane  Crne Gore.

Imajući u vidu da ne postoji ni jedan pravni osnov zakazivanja sjednice na način kako je to u ovom slučaju urađeno, neophodno je da specijalni državni tužilac preduzme radnje iz svoje nadležnosti da utvrdi da li postoji osnov za krivično gonjenje. Čini se da smo ovih dana svjedoci nasilnog formiranja Vlade, kršenja Poslovnika Skupštine, Zakona i Ustava i takvo samovlašće mora biti zaustavljeno kroz pravni sistem. Specijalno državno tužilaštvo je dužno  da što hitnije ispita osnovanost postupanja, posebno kod činjenice da je već podnijeta krivična prijava protiv poslanika koji na ovaj način pokušavaju da dođu na vlast, a  nesporno je da postoje okolnosti koje ukazuju na to da će učiniti krivično djelo koje su javno najavili (ukoliko održe sjednicu).

Zbog važnosti pitanja Specijalno državno tužilaštvo pozivamo da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima i pokrene postupak utvrđivanja zakonitosti takvog postupanja, a samim tim nastupanje posledica po državu.

Posebno treba imati u vidu i izjavu poslanika Raška Konjevića koji potvrđuje da “možda i čine krivično djelo ali o tome da odlučuju nadležni državni  organi” što dodatno navodi u sumnju da je sve urađeno sa predumišljajem i organizovano.

Napominjemo da Ustav i Poslovnik jasno propisuju ko može zakazati skupštinu i po kojoj proceduri i da  zbog važnosti pitanja, i potrebe da funkcioniše pravna država neophodno je da se izjasni Specijalno državno tužilaštvo.

KABINET PREMIJERA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA

Vlada Crne Gore

Služba za odnose s javnošću

Komentari