m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić – ministarka Linde: Potvrđena liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU

Premijer Krivokapić – ministarka Linde: Potvrđena liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU

Premijer Krivokapić – ministarka Linde: Potvrđena liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, upriličio je radnu večeru povodom posjete ministarke vanjskih poslova Švedske, Nj.E. An Linde. Ministarka Linde boravi u dvodnevnoj posjeti Crnog Gori, u okviru švedskog predsjedavanja Organizacijom za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS).

Predsjednik Vlade iskoristio je priliku da sa ministarkom Linde podijeli utiske o najvažnijim dosadašnjim rezultatima u realizaciji prioriteta koji su dio agende švedskog predsjedavanja. To se, prvenstveno, odnosi na odbranu evropskog bezbjednosnog poretka, promociju sveobuhvatnog bezbjednosnog koncepta OEBS-a, sa posebnim naglaskom na ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost, kao i na doprinos u rješavanju konflikata u OEBS – ovom regionu.

Sagovornici su se saglasili da OEBS ima jedinstvenu vrijednost kao organizacija, čiji je zadatak prevencija konflikata i izgradnja povjerenja i saradnje među zemljama članicama, te da će Crna Gora svojim aktivnostima u okviru Organizacije, nastaviti da doprinosi što uspješnijoj realizaciji i implementaciji projekata od obostranog interesa. 

Predsjednik Vlade je sagovornici zahvalio na veoma svrsishodnoj i konkretnoj saradnji koju Crna Gora ima sa Misijom OEBS u Podgorici, apostrofirajući važnost daljeg napredovanja u ključnim reformskim projektima koje Vlada trenutno sprovodi. Ovo se, prije svega, odnosi na reformu izbornog zakonodavstva, unapređenje demokratskih procesa, vladavine prava, slobode medija i rodnu ravnopravnost. 

Ministarka Linde je posebno pohvalila uspješnu, demokratsku tranziciju vlasti nakon izbora u avgustu prošle godine, za koje je naglasila da su protekli u veoma dobroj atmosferi. Istakla je da je dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao zrelost svih državnih aktera u odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona. Ministarka Linde je procijenila da je ovo pokazatelj spremnosti Vlade da vodi otvoren i transparentan proces u donošenju novih ili inoviranih zakonskih rješenja, uz poziv za dijalog svim zainteresovanim političkim grupacijama u Parlamentu. Potvrdila je da se na ovaj način još jednom afirmativno ocjenjuje i potvrđuje liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU, apostrofirajući podršku našem primarnom vanjskopolitičkom prioritetu – da budemo prva naredna članica EU.

Osvrnuvši se na borbu sa pandemijom COVID-19, ministarka Linde pohvalila je napore Vlade Crne Gore u kontekstu procesa imunizacije građana, rekavši da je trend opadanja broja oboljelih u čitavom svijetu evidentan. To nas, kako je naglasila, učvršćuje u nadi da će se epidemiološka situacija uskoro normalizovati, što će rasteretiti zdravstveni sistem i stvoriti potrebne preduslove za obnovu ekonomije.

Radnoj večeri, pored premijera Krivokapića, prisustvovali su i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmVMsnE3

Komentari