m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić: Crna Gora neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane

Premijer Krivokapić: Crna Gora neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane

Premijer Krivokapić: Crna Gora neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić obratio se građanima Crne Gore povodom Dana nezavisnosti. Njegovo pismo prenosimo integralno.
“Divni narode,
Državnost Crne Gore nije nešto što je nastalo od juče. Crna Gora ima dugu državnu tradiciju, koja prevazilazi granice ideološke priče koju smo slušali do tridesetog avgusta prošle godine.
Obilježavajući Dan nezavisnosti u vremenu kada je naša država stala na put razvoja demokratije, društvenog konsenzusa i građanske jednakosti, učinimo ovaj državni praznik danom koji će biti prihvaćen od svih njenih građana.
Iz te perspektive Crna Gora i njena državnost neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane, sklad kultura i tradicija, u kojoj će svako naći svoje mjesto i način izražavanja.
Ne možemo sakriti zadovoljstvo zbog toga što se ovaj praznik prvi put za ovih petnaest godina događa u slobodnom i demokratskom okruženju. Voljom naroda Crne Gore posljednji izdanci jednoumlja su postali dio istorije, a mi stali na put napretka i prosperiteta.
Praznik  obilježavamo u slobodi, a to je glavna ideja oko koje je nastala savremena crnogorska državnost. Crna Gora se vraća samoj sebi, vraćajući se istorijskom slobodarskom idealu, koji se na jeziku savremenosti zove – demokratija.
Tačno je da je za prethodnih petnaest godina dan nezavisnosti identifikovan sa jednom partijom i njenom ideologijom koja je daleko od onoga što pojam demokratije podrazumijeva i koja je pokušala da samu sebe poistovjeti sa Crnom Gorom.
Ne smijemo nikada više dozvoliti da Crna Gora i njeni građani budu taoci bilo čijih ideoloških okova, u kojima će postojati građani drugog reda, po bilo kom osnovu. Stoga smo dužni da obezbijedimo čvrste uslove koji će garantovati slobodu za sve. Ta slobodna i demokratska Crna Gora svih njenih građana, umjesto  partijske i privatne države,  jeste ono na što treba da nas asocira današnji dan, jer Crna Gora nije uzalud nazvana “kolijevka slobode”.
Pozivam vas sve, dragi građani i građanke, da ovome doprinesemo. Od društvenog konsenzusa koji će podrazumijevati zajedničko dobro svih , zavisiće značaj ovog dana. Od dana kada smo se izborili za demokratiju u Crnoj Gori, dan nezavisnosti više nije i neće biti usmjeren protiv bilo koga, već za slobodu i demokratiju, koje garantuju prosperitet svakog od nas, bez obzira na naše političko, ideološko, nacionalno i vjersko opredjeljenje. To je nezavisnost koja je dostojna patriotizma i koja je prava mjera stare i slavne državnosti Crne Gore”, navodi se u pismu premijera Zdravka Krivokapića.

 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Komentari