m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić: Crna Gora može biti uspješna samo kao građanska, demokratska i ekološka država

Premijer Krivokapić: Crna Gora može biti uspješna samo kao građanska, demokratska i ekološka država

Premijer Krivokapić: Crna Gora može biti uspješna samo kao građanska, demokratska i ekološka država

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić priredio je zajedno sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem svečani prijem na Vili Gorica povodom Dana nezavisnosti. Premijer Krivokapić poručio je da je period od obnove nezavisnosti do konačne promjene vlasti, obilježio znak jednakosti između nezavisnosti i privatnosti.

„Nezavisnost je morala rezultirati većim zajedništvom, integracijom svih  njenih građana, harmonijom, brigom jednih za druge, njegovanjem iskonskih vrijednosti naših predaka, jačanjem građanske svijesti, istinskom  demokratijom, jasnom vizijom, prosvećenjem svih nas, blagostanjem,  socijalnom pravdom, primjenom zakona bez selektivnosti, poštovanjem političkih suparnika i izdizanjem političke kulture. A šta smo imali na djelu?  Permanentne podjele, koje su stvarale jedino neizvjesnost u tome da li ćemo preživjeti, da li ćemo očuvati mir, stalno ugrožavan jačanjem demagoškog nacionalizma, dok je istinska briga za Crnu Goru i njene  građane ostajala kao nedokučiva kategorija. Time je stvorena crnogorska stvarnost, koja je do smjene vlasti bila okrenuta ka prošlosti i izmišljenim neprijateljima”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade saopštio je da je takav ambijent nametnut kao politička vizija u kojoj su isti akteri mijenjali ideološke matrice.

“A nas zastrašivali potencijalno gorim stanjem uz uvijek jasan scenario: Zavadi, pa vladaj. Dok su nas tako obmanjivali, sebe su velikodušno nagrađivali, ostavljajući nam stvarnost u kojoj su njihova budućnost i kleptokratija u direktnoj korelaciji. Mi, ostali, u očekivanju gore budućnosti, sadašnjost smo prihvatali kao podnošljivu mogućnost preživljavanja i to, najčešće, samo na nivou zadovoljenja elementarnih egzistencijalnih potreba. U odsustvu političke vizije i dugoročnog planiranja, sve je bilo bazirano na  navodnoj potrebi za očuvanjem nacije, za očuvanje pozicija i sadašnjosti bez jasno projektovane budućnosti”, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer je kazao da su godine nakon obnove nezavisnosti prošle u razvodnjavanju i negaciji društvenih normi, u eroziji moralnih vrijednosti, hipokriziji.

„Mi danas stvaramo državu okrenutu ka svim građanima. To je ona floskula koja u našim životima mora biti vrlo jasna: građanski orijentisan sistem. Do sada to nije bilo na djelu”, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je istakao da je Vlada, do kraja posvećena suprotstavljanju kriminalnim sistemima i u  politici i privredi, a da je zajednička obaveza nove vlasti da se izbori protiv onoga što predstavlja opasnost za Crnu Goru.

To se može uraditi samo zajedno. Naravno, uz podršku naših međunarodnih partnera, relevantnih nevladinih organizacija kako bi progledali svi zajedno”, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer je poručio da je osnovni prioritet Vlade omogućavanje mladima da ostaju ovdje, a ne, kako je do sada bilo da biraju između dvije krajnosti.

„Jedna krajnost je da se prilagođavaju onom sistemu vrijednosti koji je poremećen i drugi, emigracija. Jedina budućnost Crne Gore su mladi. Oslonac naše države, konačno, moraju biti visokoobrazovani, emancipovani, elokventni, nepokolebljivi i etični mladi ljudi koji će voditi Crnu Goru ka prosperitetu, ali i svi oni koji osjećaju ovu državu kao najveće dobro”, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer je pozvao Međunarodnu zajednicu na razumijevanje. „Ne tražimo nikakve privilegije, želimo da u saradnji sa njima ostvarimo ono što smo zacrtali, a to je da budemo prva sljedeća članica EU i da dijelimo evropske vrijednosti”, poručio je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je naglasio da je najteži trenutak za Crnu Goru bitka sa pandemijom koju smo uspjeli da dovedemo na mjeru prihvatljivosti.

„Ali to je moguće samo poštovanjem mjera i stvaranjem preduslova da bi se desio ekonomski procvat. Ako se okrenemo patriotizmu koji se bazira na posvećenosti, poštovanju profesionalne etike, uvažavanju jedni drugih, i da ne gledamo ko je ko, Crna Gora će biti najbolja pod kapom nebeskom. Crna Gora mora biti građanska, demokratska i ekološka država, to je naša potreba, to je najvažnije za budućnost i prosperitet Crne Gore”, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmVJBRJ5

YOUTUBE: https://youtu.be/pvA1kZIm3As

Komentari