m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPremijer Krivokapić čestitao Svjetski dan slobode medija

Premijer Krivokapić čestitao Svjetski dan slobode medija

Premijer Krivokapić čestitao Svjetski dan slobode medija
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić čestitao je Dan slobode medija, poručivši da je sloboda u svakoj oblasti, posebno medijska, imperativ aktuelne Vlade.
“Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva i može se ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju. Naš cilj je da stvorimo pozitivno pravno okruženje, koje poštuje ulogu medija u društvu i koje osigurava poštovanje slobode i pluralizma medija”, kazao je premijer Krivokapić.
Premijer je poručio da su slobodni i nezavisni mediji ključni činilac demokratije i temelj društvenog dijaloga.
“Samo totalitaran i autističan sistem može biti samozadovoljan postignutim rezultatima u bilo kojoj oblasti ljudskog djelanja. Biti autokritički nastrojen, ili prihvatati konstruktivne, na egzaktnosti i empiriji utemeljene kritike, ne znači odavati lične slabosti, nesigurnost i skeptičnost. Preispitivanje ličnih stavova i poteza, odlika su zdravine i zrelosti kako pojedinca, tako i cjelokupnog društva. Kritike koje smo kao država u procesu pristupanja dobili od relevantnih institucija i organizacija EU, nisu neosnovane i ne zavise od toga da li na nas neko gleda sa simpatijama ili ne. Takvi zaključci su došli kao rezultat objektivnih istraživanja relevantnih i kompetentnih analitičara. Nije teško napraviti bolje rezultate u oblasti slobode medija od onih koji su opterećeni hipotekom, od bivšeg režima zarobljenih medija i koji u svom saldu sadrže  ubistva, ranjavanja, progone, prijetnje i uznemiravanja novinara. Mi moramo i želimo mnogo više od toga”, kazao je Krivokapić.
Premijer je naglasio da je aktuelna Vlada Crne Gore pokretanjem Kontinuiranog medijskog dijaloga posvjedočila svojim primjerom da hoće sa medijskom zajednicom da podijeli i iskustva i obaveze i da sve ono što je Ustavom i zakonima predviđeno, sprovede u djelo.
“Usvajanje Medijske strategije, priprema Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama kao i intenzivna saradnja sa Savjetom Evrope i drugim međunarodnim partnerima kada su u pitanju zakoni o nacionalnom javnom servisu, samo su neki od koraka koje preduzimamo i koje ćemo ubuduće preduzimati kako bi se udaljili od mračne uni ili bipolarne medijske slike svijeta. Crna Gora je država svih njenih građana i građanki i Vlada je u obavezi da kreira demokratski ambijent u kojem će za sve predstavnike i reprezente građana biti mjesta na slobodnom i objektivnom medijskom prostoru naše države. Naš cilj je da nijedan režim, institucija ili pojedinac ne mogu računati da medijska sloboda, mediji ili medijski poslenici i njihova profesionalna etika ikada više mogu biti nečiji plijen ili taoci. Sloboda nikada nije izvjestan i dostupan objekat u ruci. Ona se stiče u dinamici i borbi. Želim svim medijima i njihovim posvećenicima puno snage, volje, entuzijazma, istinoljublja i pravdoljublja kako bi se borili i izborili za slobodu. Vaša misija nikada ne može biti materijalno dostojno vrednovana, ali bez Vaše nepokolebljivosti i posvećenosti, nijedno moderno društvo ne može se smatrati naprednim”, navodi se u čestitki premijera Krivokapića.

 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Komentari