m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHPredsjednik Čović izrazio solidarnost i potporu ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju

Predsjednik Čović izrazio solidarnost i potporu ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju

Mostar, 8. ožujka 2022. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Predsjednik Čović izrazio solidarnost i potporu ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji načelnika općine Čitluk, Marina Radišića, posjetio izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine, koje su svoje utočište pronašli u Međugorju.

Jedno od najpoznatijih svetišta, ovih dana postalo je utočištem više grupa žene i djece, koje pristižu iz ratom pogođene Ukrajne a smješteni su u hotele i druge turističke objekte.

Turistički djelatnici pozvali su Ukrajince u Međugorje u znak solidarnosti, tako da ih svakim danom pristiže sve više.

Načelnik Radišić je istaknuo kako članovi Crvenog križa svakodnevno posjećuju izbjeglice iz Ukrajine smještene u Međugorju. Pokušavaju na sve načine pomoći, te pružiti materijalnu-tehničku potporu. Također, prezentirao je sve poduzete aktivnosti, kao i pripremu o daljnjim planiranim aktivnostima Crvenog križa, posebno kroz sljedeće dane kad se očekuje znatniji broj izbjeglica iz Ukrajine.

-Trenutno imaju sve uvijete za ugodan boravak u Međugorju, a osigurano je i pružanje psihološke pomoć, naglasio je načelnik Radišić.

Uz načelnika općine, na održanom sastanku nazočili su i Ante Spajić, Crveni križ općine Čitluk te Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje.

Predsjednik Čović izrazio je podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, uz poziv za prekidom ruskog ratnog pohoda, i prihvaćanju politike razuma i dijaloga.

„U ovim teškim vremenima za Ukrajinu, važno je biti uz ljude, pomoći im, i na kraju kada prestane ratna agresija, tražiti najjednostavnije rješenje kako ljude vratiti u svoje domove. Danas svi imamo jedan cilj, kako pomoći i organizirati pomoć, ne raditi to stihijski, jer u tome slučaju može biti više štete nego koristi. Pozivam sve one koji mogu pomoći, da svojim angažmanom maksimalno doprinesu kako bi se pomoglo izbjeglim obiteljima i majkama s djecom. Također, očekujemo od domaćih i međunarodnih institucija dodatne napore i pozornost kako bi se, zbog razmjera ove katastrofe, njene posljedice, po izbjegle obitelji, maksimalno reducirale“, kazao je predsjednik Čović.

„Dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, svih razina izvršne i zakonodavne vlasti, državne, enitetske, preko županijskih i lokalnih razina, shodno svojim nadležnostima, pozvani su da sudjeluju te donesu adekvatne i pravovremene mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom. Žurno moramo imati i plan zbrinjavanja za prognane i izbjegle te pružanju liječničke skrbi za sve žrtve ove nerazumne agresije, koja se i dalje nastavlja i čije posljedice mnogi osjećaju“, istaknuo je predsjednik Čović.

HDZ BiH

Komentari