m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / March 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPotpisivanje kontribucija za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore

Potpisivanje kontribucija za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore

Potpisivanje kontribucija za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore

 

Predstavnici Vlade Crne Gore, Vlade Švajcarske i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori potpisaće sporazum o opredjeljivanju sredstava za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore. Riječ je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje donatorskih sredstava koja će biti usmjerena ka razvojnim inicijativama.

Kontribuciju Fondu će potisati:

Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore

Piter Lundberg, rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori

Urs Šmid, ambassador Švajcarske u Crnoj Gori

 

Vlada Crne Gore opredijelila je iznos od 1 milion EUR za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Vlada Švajcarske kontrubirala sa 1,6 miliona EUR. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga.

Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, ovaj Fond ima za cilj da pruži katalitičku i stratešku podršku ubrzanju Agende održivog razvoja zemlje koja je u velikoj mjeri usklađena sa procesom pristupanja Crne Gore EU. Fond je osmišljen tako da pruži podršku strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: 1) inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, 2) razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i 3) društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

 

Vlada Crne Gore

Služba za odnose s javnošću

Komentari