m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHPOSLANIK U PREDSTAVNIČKOM DOMU SAŠA MAGAZINOVIĆ UPUTIO PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH

POSLANIK U PREDSTAVNIČKOM DOMU SAŠA MAGAZINOVIĆ UPUTIO PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH

Сарајево/Sarajevo 29.04.2022. godine

 

POSLANIK U PREDSTAVNIČKOM DOMU SAŠA MAGAZINOVIĆ UPUTIO PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BIH

 

Iz Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dostavljeno nam je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

„Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović u proceduru je uputio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji predviđa visoku novčanu kaznu za prekršaj oduzimanja parking mjesta za osobe sa invaliditetom.

„Svjedočimo naporima, prije svega lokalnih vlasti, da se osobama sa invaliditetom omoguće uvjeti za normalan život i funkcioniranje kroz prilagođavanje infrastrukture. I pored toga, mnogo je posla pred svima nama koji trebamo uraditi po pitanju olakšavanja svakodnevnog života osobama sa invaliditetom.

U vremenu kada trebamo razmišljati o narednim projektima, istovremeno moramo štititi učinjeno. Jedan od problema na koji se u posljednje vrijeme skreće pažnja od strane brojnih udruženja je zloupotreba korištenja parking mjesta za osobe sa invaliditetom.

Ovaj zakon je iskorak u odbrani posebno obilježenih parking mjesta za osobe sa invaliditetom, od nesavjesnih vozača koji ne razumiju ili ne razmišljaju o tome koliko lošu stvar čine kada zauzmu ovakvo mjesto i time onemoguće kretanje osobi sa invaliditetom. Inkluzivnost mora biti zajedničko društveno opredjeljenje i moramo razumjeti potrebe i prava koje osobe sa invaliditetom imaju.

U trenutnom zakonu, jednaka je kazna za prekršaje nedozvoljenog parkiranja – bez obzira da li se radi o tome da je nesavjesni vozač parkirao na zelenu površinu ili je zauzeo rezervirano parking mjesto za osobu sa invaliditetom. Budući da posljedice ova dva prekršaja nisu jednake ni kazna ne može, niti treba biti jednaka.

Zbog toga, ukoliko zakon bude usvojen, kazna za nedozvoljeno parkiranje na parking mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom će iznositi 200 KM.“, navodi se  u saopćenju. (kraj)

 

S poštovanjem
Sektor za odnose s javnošću

Komentari