m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoPokrenut međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote iz Dunava

Pokrenut međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote iz Dunava

САОПШТЕЊЕ

У Службеном листу Европске уније, на захтев министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, данас је објављена информација о спровођењу јавне набавке за избор извођача радова на реализацији пројекта Уклањање потопљене немачке флоте из Другог светског рата из Дунава.

Након две и по године рада на припреми пројекта, израде техничке и тендерске документације, укључујући снимање присуства неексплодираних убојних средстава на потопљеним бродовима, као и обезбеђивања финансијских средстава, улазимо у финалну фазу реализације овог пројекта.

„Влада Србије је одлучила да после вишедеценијског запостављања саобраћајне и лучке инфраструктуре на Дунаву, покрене инвестиције које ће поспешити развој водног саобраћаја и водних коридора кроз улагања у луке, у безбедност пловидбе, али и уређење наших река, да би биле пловне 365 дана у години. Верујем да овај пројекат у највећој могућој мери показује огромне капацитете наше администрације јер показујемо да смо способни да се носимо са свим захтевима овог пројекта који је по својој комплексности један од најсложенијих“, рекао је министар Томислав Момировић.

Пројекат укључује деминирање и уклањање 21 потопљеног брода, који сужавају ширину пловног пута Дунава са прописаних 180 метара на свега 90 метара. Бродови се налазе на локацији низводно од ХЕПС “Ђердап 2”, која обухвата површину од близу 7 ркм, а потопљени су пред крај Другог светског рата одлуком немачке војске да потапањем бродова успоре напредовање Црвене армије на Дунаву према Немачкој.

Вредност радова процењена је на 29 милиона евра, а средства су обезбеђена из кредита Европске инвестиционе банке и бесповратних средстава из WБИФ фонда.

 

Београд,

  1. март 2022. године

(photo credit MGSI)

Komentari