m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraPočinje realizacija edukativne predstave za djecu “Zelena gora”

Počinje realizacija edukativne predstave za djecu “Zelena gora”

Ugovor o sprovođenju projekta edukativne predstave za djecu pod nazivom „Zelena gora” koju će realizovati „Teatar mladih” u koprodukciji sa JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković” iz Kotora, potpisan je danas sa direktorom Direktorata za ekologiju, Dušanom Bugarinom i direktorima Agencije za zaštitu životne sredine, Eko fonda, Nacionalnih parkova, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Prirodnjačkog muzeja, Milanom Gazdićem, Draškom Boljevićem, Aleksandrom Bulatovićem, Dušicom Brnović i Natalijom Čađenović. Ispred Teatra mladih ugovor je potpisala Branka Femić Šćekić, a ispred KC „Nikola Đurković”, Vladimir Bujišić, direktor.

Predstava „Zelena gora” ima za cilj da kroz kreativan i emotivan način probudi kod najmlađe populacije svijest o značaju očuvanja životne sredine, ali i da ih istovremeno edukuje o djelima i navikama  kojima se doprinosi zaštiti prirode i živog svijeta oko nas.

„Kada su umjetnost i kultura na margini, a govorimo o emancipaciji i napretku društva, veliko zadovoljstvo pričinjava što nailazimo na razumijevanje da naša djelatnost može, mora i treba da bude opšteprisutna, i stoga zahvaljujem na saradnji.  Kroz jedan dramski okvir pokušaćemo da ispričamo  priču o klimatskim promjenama, zaštiti životne sredine i ekologiji. Predstava je namijenjena prvenstveno djeci, ali i njihovim roditeljima i odraslima koji zaboravljaju koliko je budućnost naše planete važna. Glavna poruka koju želimo da prenesemo je da od svakog od nas pojedinačno zavisi budućnost planete i da moramo danas nešto da uradimo da bismo i budućim pokoljenjima ostavili zdravu i očuvanu planetu”, izjavila je Branka Femić ispred Teatra mladih.

Dušan Bugarin, direktor Direktorata za ekologiju podsjetio je na brojne aktivnosti Ministarstva koje se realizuju sa ciljem edukacije djece, kao što je projekat donacije kanti za selektivno upravljanje otpadom većim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, sadnja sadnica u dvorištima škola i vrtića u sklopu kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” u saradnji sa Agencijom, uz veoma značajnu kampanju koja je u toku, pod nazivom „Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je”.

„Posebnu zahvalnost dugujemo gospođi Femić Šćekić koja je predložila jedan ovako sjajan projekat koji smo sa zadovoljstvom prihvatili i podržali, uz ostale institucije koje se bave ekologijom, a funkcionišu pod Ministarstvom ekologije, kao i uz Prirodnjački muzej. Ova predstava nas je okupila sa ciljem podizanja ekološke svijesti u Crnoj Gori”, saopštio je Bugarin.

Direktor KC „Nikola Đurković”, Vladimir Bujišić kazao je da su kultura i zaštita životne sredine cjeline koje se moraju dopunjavati, pogotovo danas, kada je ekologija globalni problem. „Naš cilj će biti ispunjen ako dopremo makar i do jednog djeteta u tome da promijeni svoju svijest o značaju očuvanja životne sredine”, dodao je.

Premijera predstave planiranja je za 5. jun, Svjetski dan zaštite životne sredine i održaće se u Kotoru. Nakon Kotora, predstava će se odigrati u svim gradovima u Crnoj Gori. Pozorišnu ekipu čine crnogorski dramski umjetnici dokazani u svom radu. 

Komentari