m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHODRŽANA 3. SJEDNICA INTERRESORNE RADNE GRUPE ZA IZMJENU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA BIH

ODRŽANA 3. SJEDNICA INTERRESORNE RADNE GRUPE ZA IZMJENU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA BIH

Сарајево/Sarajevo 26.05.2021. godine


ODRŽANA 3. SJEDNICA INTERRESORNE RADNE GRUPE ZA IZMJENU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA BIH

 

Na 3. sjednici Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine usvojen je Poslovnik Interresorne radne grupe.

Prema usvojenom Poslovniku, Interresorna radna grupa, u pravilu, odlučuje konsenzusom. U slučaju da se konsenzus ne postigne, Interresorna radna grupa, prema Poslovniku, odluke donosi dvotrećinskom većinom od ukupnog broja prisutnih članova koja mora sadržavati najmanje po dva glasa iz svakog od konstitutivnih naroda, od kojih oba ne mogu biti iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Odredbe usvojenog Poslovnika preciziraju da kvorum za rad Interresorne radne grupe čini 10 članova, od kojih su obavezno zastupljeni članovi PSBiH iz oba doma i Savjeta ministara BiH, te najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda, od kojih oba ne mogu biti iz Predstavničkog doma PSBiH.

Članovima Interresorne radne grupe obratio se politički savjetnik u Misiji OEBS-a u BiH Ahmed Rifatbegović, koji je podsjetio na preporuke iz tri posljednja izvještaja OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i naglasio spremnost Misije OEBS-a u BiH da radu Interresorne radne grupe pruži tehničku, stručnu i logističku podršku.

Članovi Interresorne radne grupe saslušali su i obraćanje direktora projekta Koalicije „Pod lupom“ Darija Jovanovića, koji je govorio o značaju saradnje sa nevladinim sektorom, te istakao 11 prioriteta koje ta Koalicija smatra ključnim za unapređenje izbornog procesa u cjelini.

Članovi Interresorne radne grupe na ovoj sjednici razmijenili su mišljenja i stavove o metodologiji i dinamici rada u narednom periodu.

Komentari