m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHODRŽANA 18. SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA

ODRŽANA 18. SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA

Сарајево/Sarajevo 26.04.2022. godine

ODRŽANA 18. SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojila je na 18. sjednici Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Zajednička komisija je usvojila Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. Izvještaj Nezavisne komisije usvojen je uz preporuku Zajedničke komisije da se kontiurano radi na unapređenju zavodskog tretmana lica nad kojima se izvšavaju krivične sanckije i druge mjere izrečene od nadležnih sudskih instanci.

Zajednička komisija odgodila je izjašnjavanje o poslaničkoj inicijativi Mirjane Marinković-Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da, u roku od 90 dana, korigira cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od bosanskohercegovačkog državljanstva, te da je uskladi s taksama država u regionu. U vezi sa ovom inicijativom, usvojen je zaključak da se od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH zatraži obrazloženje o visini navedenih taksi i informacija o učincima ove takse u prethodne tri godine.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Lazar Prodanović nominiran je za predstavnika Zajedničke komisije na sastanku, kojeg, s ciljem mapiranja uzroka, manifestacija i posljedica govora mržnje, u okviru Projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“ iz Zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“, organiziraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Evropska unija/Vijeće Evrope.

Zajednička komisija razmotrila je, primila k znanju i nadležnim institucijama proslijedila pristigle predstavke građana. (kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari