m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraOdržan tradicionalni vaskršnji koncert hora SPD Jedinstvo 1839 Kotor

Održan tradicionalni vaskršnji koncert hora SPD Jedinstvo 1839 Kotor

Održan tradicionalni vaskršnji koncert hora SPD Jedinstvo 1839 Kotor

Kotorska publika bila je sinoć u prilici da u crkvi Svetog Nikole prisustvuje koncertu hora Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo” (1839) Kotor, pod dirigentskom palicom Mihajla Lazarevića.

Riječ o tradicionalnom vaskršnjem koncertu ali i prvom koncertu nakon dvoipogodišnje pauze izazvane korona krizom.

Dirigent hora Mihajlo Lazarević istakao je da je hor za ovaj nastup pripremio kompletno novi program koji do sada nije izvođen.

“Koncepcija programa je bila da se prikažu i kompozitori koji nisu samo po vokaciji kompozitori već i duhovnici. Tako su se na  repertoaru našle kompozicije od prostih monaha do aktuelnog Patrijarha Gruzije Ilije II.”

Riječ je, pojašnjava Lazarević, o sveštenim licima koji pored svog teološkog obrazovanja imaju i visoko muzičko obrazovanje a neki od njih su, poput monahinje Juliijane Denisove i predavali na muzičkim akademijama.

„Uvrstili smo i kompozicije vokalno-instrumentalnog karaktera. Jednu kompoziciju hor izvodi uz instrumentalnu pratnju profesora Dušice Kordić na violini, Stefana Lazarevića na violončelu i Nikole Vučkovića na klaviru.”

Lazarević podsjeća da društvo pored seniorskog ima dječiji i omladinski sastav pa tako društvo broji preko 100 pjevača.

„Za ovo ljeto planirani su koncerti na otvorenom na platou ispred crkve Sv. Nikole na kojima će nastupati sva tri ansambla. Riječ je o nastupima koje poklanjamo građanima i brojnim turistima. Seniorski sastav hora već ima pozive za nekoliko festivala kao i poziv za nastup u Bugarskoj” kaže Lazarević.

Koncertu su, pored brojne kotorske publike ali i turista,  prisustvovali i konzul Republike Srbije Zoran Dojčinović, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja i potpredsjednik opštine Kotor Siniša Kovačević.

Komentari