m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHO стању у области предшколског васпитања и образовања

O стању у области предшколског васпитања и образовања

Датум: 7. 4. 2022. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић разговарала је са генералним секретаром Савеза општина и градова Републике Српске Александром Пантићем о стању у области предшколског васпитања и образовања са циљем да се о наведеном питању детаљније информишу сви начелници и градоначелници у Републици Српској.

„У посљедњих неколико година постепено се повећавао проценат обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем али на основу наших информација постоји много већа заинтересованост која се изражава кроз листе чекања за упис, а наведено успорава брже повећавање обухвата дјеце због ограниченог броја слободних мјеста у предшколским установама. Због тога смо кроз Програм за дјецу у години пред полазак у школу, који се реализује од 1. марта до 31. маја 2022. године омогућили дјеци, која нису похађала неки од програма у предшколским установама, да се кроз тромјесечни програм квалитетније припреме за први разред основне школе. Додатно, Министарство је обавијестило јединице локалних самоуправа да могу поднијети захтјев за коришћење слободног простора у основним школама са циљем повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем. Наведену иницијативу смо покренули са циљем да се слободни простори у основним школама прилагоде за потребе предшколског васпитања и образовања јер је то тренутно финансијски прихватљивије општинама и градовима него да се изграде нови објекти предшколских установа“, рекла је помоћник министра Наташа Цвијановић.

Она  је рекла да поред наведеног на састанку разговарано и о различитим иницијативама за Измјену и допуну Закона о предшколском васпитању и образовању које имају потенцијал да унаприједе функционисање система предшколског васпитања и образовања у изразито неразвијеним и неразвијеним јединицама локалних самоуправа.

На састанку је договорено да ће Савез општина и градова Републике Српске доставити  своје мишљење на текст Закона о измјенама и допунама закона о предшколском васпитању и образовању како би се јасније дефинисале могућности организовања предшколског васпитања и образовања и у јединицама локалних самоуправа у којима се он тренутно не организује.

 

 

Одјељење за односе са јавношћу

Komentari