m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHNOVAKOVIĆ – BURSAĆ NA SJEDNICI KOMITETA ZA POLITIČKA PITANJA I DEMOKRATIJU PSSE

NOVAKOVIĆ – BURSAĆ NA SJEDNICI KOMITETA ZA POLITIČKA PITANJA I DEMOKRATIJU PSSE

Сарајево/Sarajevo 12.9.2023. godine

 

ZAMJENICA PREDSJEDAVAJUĆEG DELEGACIJE PSBIH U PSSE SNJEŽANA NOVAKOVIĆ – BURSAĆ UČESTVOVALA NA SJEDNICI KOMITETA ZA POLITIČKA PITANJA I DEMOKRATIJU PSSE

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je na sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE, koja je 11. i 12. septembra održana u kancelariji Savjeta Evrope u Parizu.

Tokom sjednice održana je važna rasprava na temu podrške evropskoj perspektivi regiona Zapadni Balkan. Uvodničar o ovoj temi bio je izvjestilac PSSE George Papandreu, koji je dao osvrt na trenutno stanje u regionu. Rečeno je da će PSSE u oktobru ove godine u Skoplju održati konferenciju na kojoj će se okupiti parlamentarci i eksperti koji će razgovarati o mjerama podrške državama Zapadnog Balkana.

Na ovu temu govorila je i članica Komiteta Snježana Novaković – Bursać, koja je ocijenila da je jedan od krupnijih problema neadekvatan odnos dijela međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i aktivnosti koje nisu u skladu sa standardima Savjeta Evrope i koje se, kao takve, ne bi mogle provesti u drugim državama. Gospođa Novaković – Bursać je naglasila da je potrebno da države Zapadnog Balkana sarađuju na putu ka članstvu u Evropsku uniju, te dodala da bi međunarodna zajednica trebala zauzeti realan pristup prema državama Zapadnog Balkana, te uzeti u obzir osjetljivost ovog regiona i njegovu istoriju.

O stanju u regionu Zapadnog Balkana gospođa Novaković – Bursać razgovarala je, na marginama sjednice Komisije, sa izvjestiocem PSSE Georgeom Papandreuom.

Komitet je dao ovlaštenje izvjestiteljki Komiteta Theodori Bakoyannis iz Grčke da posjeti Brisel, Beograd i Prištinu kako bi razgovarala o stanju na Kosovu.

Predstavnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je članovima Komiteta govorio o globalizaciji u vrijeme krize, a posebno u vezi sa ratom u Ukrajini. Naglašeno je da OECD nije banka, ali da državama članicama Savjeta Evrope nudi svoju ekspertizu iz oblasti ekonomije. Članovi Komiteta su razgovarali i o tome kakva je uloga ove organizacije u novoj eri geopolitike, a posebno u vrijeme kada jača skup država ujedinjenih u organizaciji BRIKS.

Članovi Komiteta raspravljali su o izvještaju o izazovima koji predstavlja ideologija krajnje desnice za demokratiju i ljudska prava u Evropi, kao i o međusobnoj povezanosti Savjeta Evrope i Evropske političke zajednice.

Stanje u Iranu, sa posebnim osvrtom na poštovanje ljudskih prava, takođe je bila jedna od tema o kojoj su raspravljali članovi Komiteta.

Na sjednici se razgovaralo i o uspostavljanju statusa “partner mladih” sa PSSE. Naglašeno je da su mladi važan faktor u izradi politika Savjeta Evrope, te da je potrebno u što većoj mjeri institucionalizovati odnos između predstavnika mladih i PSSE.

Ostale teme o kojima se razgovaralo na dvodnevnom zasjedanju Komiteta su potreba za nacionalnom političkom reformom u Bjelorusiji; potreba za efikasnim i inkluzivnim multilateralizmom; o destabilizacij stanja u afričkom region Sahel, koja, kako je ocijenjeno, ima posljedice ne samo za taj region nego i za Evropu, te o odnosima pozicije i opozicije u modernim društvima. (kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari