m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHNije odgođena primjena Zakona, nastavljaju se razgovori sa advokatima

Nije odgođena primjena Zakona, nastavljaju se razgovori sa advokatima

Nije odgođena primjena Zakona, nastavljaju se razgovori sa advokatima

 

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u koordinisanom radu sa Upravom prihoda i carina Crne Gore, demantuje navode predsjednika Advokatske komore Crne Gore, Zdravka Begovića, jer ne odgovara istini da je zauzet stav da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga odložiti na period od šest mjeseci, odnosno do 01.01.2022. godine.

Zbog istinitog informisanja javnosti, obavještavamo da su danas, kako je i najavljeno, državni sekretar Janko Odović i vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović, sa saradnicima, održali sastanak sa predsjednikom Advokatske komore, Zdravkom Begovićem i predstavnicima advokata, Draženom Medojevićem i Andrejem Raspopovićem. Državna sekretarka Mila Kasalica je, zbog obaveza u Skupštini Crne Gore, bila opravdano odsutna.

Tokom sastanka, predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i resorne Uprave, su pružili odgovore na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije, kao i ukazali da je određeni broj njihovih kolega advokata već u potpunosti primijenio novi sistem evidencije prometa – što potvrđuje da je navedeno zakonsko rješenje primjenjivo na advokaturu. Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga nastavlja da se primjenjuje u skladu sa definisanom zakonskom dinamikom.

Ovo Ministarstvo i Uprava prihoda i carina Crne Gore nanovo naglašavaju da će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje advokaturi, u cilju primjene tehnoloških rješenja Zakona.

Prema evidenciji resorne Uprave, 688 poreskih obveznika koji obavljaju advokatske i ostale pravne poslove imaju ukupne neizmirene obaveze u iznosu od 5,4 miliona eura. Od toga, 127 poreskih obveznika ima poreske obaveze preko 10 000 eura, a najveći iznos pojedinačne neizmirene poreske obaveze, u ovom trenutku iznosi preko 150 000 eura. Osobe koja obavljaju advokatske i ostale pravne poslove predstavljaju veoma važnu kategoriju poreskih obveznika, kod kojih postoji prostor i potreba za povećanjem stepena poreske discipline. Stoga, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, sa nadležnom Upravom, u narednom periodu nastavlja da sarađuje sa svim djelatnostima u Crnoj Gori, s ciljem pune primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Današnje saopštenje Advokatske komore dovodi u pitanje njihove dobre namjere, uzimajući u obzir da su vrata ovog Ministarstva otvorena za konstruktivan dijalog u vezi primjene Zakona.
Za narednu sedmicu je dogovoren nastavak današnjeg sastanka, a u vezi primjene tehnoloških rješenja Zakona. U ime Vlade Crne Gore, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja poziva nosioce vladavine prava u Crnoj Gori da poštuju taj najvažniji demokratski princip, što će se iskazati punom fiskalizacijom od advokatske profesije.

 

Komentari