m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHNEZAVISNI BLOK PREDRAG KOJOVIĆ I DAMIR ARNAUT RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA BHRT-A

NEZAVISNI BLOK PREDRAG KOJOVIĆ I DAMIR ARNAUT RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA BHRT-A

Сарајево/Sarajevo 15.04.2022. godine

ČLANOVI KLUBA POSLANIKA NAŠA STRANKA – NEZAVISNI BLOK PREDRAG KOJOVIĆ I DAMIR ARNAUT RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA BHRT-A

 

Predsjedavajući Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović i poslanik u tom Klubu Damir Arnaut razgovarali su danas sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika BHRT-a o položaju radnika Javnog RTV servisa BiH i mogućim rješenjima za finansijsku održivost ove državne medijske kuće.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a upoznali su poslanike Kojovića i Arnauta sa aktuelnom situacijom, finansijskim problemima izazvanim nepoštovanjem postojećih zakona i nezavidnim položajem zaposlenih u Javnom RTV servisu BiH. Opisali su i svoj prijedlog izmjena zakona, za koji su ocijenili da dugoročno rješava pitanje prikupljanja RTV takse i načina raspodjele prikupljenih sredstava. Izrazili su i zabrinutost zbog odliva kvalitetnih kadrova sa BHRT-a, što, kako su rekli, može imati uticaj na proizvodnju i kvalitet programa.

Tokom sastanka bilo je riječi i o drugim mogućim kratkoročnim i dugoročnim rješenjima pitanja statusa Javnog RTV servisa i problema zaposlenih radnika, o čemu su, kako je rečeno, predstavnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a razgovarali i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Poslanici Predrag Kojović i Damir Arnaut naglasili su kako je pitanje trajnog rješavanja situacije na BHRT-u u vrhu prioriteta njihovog djelovanja. Ističući kako se pitanje obezbjeđivanja finansijske održivosti javnih RTV servisa u BiH eksplicitno navodi među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU, poslanici Kojović i Arnaut posebno su naglasili važnost očuvanja BHRT-a za budućnost naše države.

S tim u vezi, najavili su da će zatražiti da se o ovom pitanju obavi rasprava na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma, koja je najavljena za 27. april ove godine. Poslanici Kojović i Arnaut kazali su kako će se zalagati za iznalaženje trajnog rješenja za funkcionisanje BHRT-a, koje vide u poštovanju postojećih zakona ili u odgovarajućim izmjenama zakonskih rješenja kojima bi se riješilo pitanje prikupljanja RTV takse i pitanje raspodjele tih sredstava između javnih RTV servisa u BiH.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika BHRT-a najavili su da će u narednim danima obaviti razgovore sa predstavnicima svih političkih partija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji pokažu interes i želju da se uključe u rješavanje problema u funkcionisanju BHRT-a i pitanja položaja zaposlenih u ovom javnom medijskom servisu. (kraj)

 

S poštovanjem
Sektor za odnose s javnošću

Komentari