m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHNEBOJŠA RADMANOVIĆ I LIDIJA BRADARA RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICOM OSCE-A ZA SLOBODU MEDIJA

NEBOJŠA RADMANOVIĆ I LIDIJA BRADARA RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICOM OSCE-A ZA SLOBODU MEDIJA

Сарајево/Sarajevo 11.4.2022. godine

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH NEBOJŠA RADMANOVIĆ I DELEGATKINJA U DOMU NARODA PSBIH LIDIJA BRADARA RAZGOVARALI SA PREDSTAVNICOM OSCE-A ZA SLOBODU MEDIJA

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara, u svojstvu izaslanika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, razgovarali su danas sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeiro i šeficom Misije OSCE u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec.

Sagovornici su se tokom otvorenog dijaloga saglasili da je sloboda medija stub demokracije i važna pretpostavka za ukupan razvoj društva i da treba učiniti sve kako bi se u svijetu unaprijedila ne samo fizička nego i egzistencijalna sigurnost novinara0. Pri tome je nužno, slično kao i u svijetu politike, promovirati odgovornost medija za izgovorenu i napisanu riječ i otklanjanje govora mržnje.

Danas je rečeno da se u radu bosanskogercegovačkih medijima osjeti snažan uticaj podjela na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. To predstavlja problem koji se dugo rješava i teško je, kako se čulo, očekivati da će neko sa strane preko noći ponuditi rješenje umjesto da ga istrajno traže akteri u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, rad medija u našoj zemlji opterećen je i refleksijama aktuelnih problema na globalnoj sceni.

Relevantne međunarodne institucija stanje medijskih sloboda u BiH ne ocijenjuju kao loše, međutim svakako ima dosta prostora za pomake naprijed, rečeno je danas. Predsjedavajući Radmanović i gospođa Bradara zahvalili su se OSCE-u na raspoloženju da i dalje doprinose ukupnom razvoju demokratskih odnosa u BiH, ističući otvorenost i za savjetodavnu pomoć ove međunarodne organizacije u procesu daljeg jačanja slobode medija. (kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari