m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraMiodrag Bole Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

Miodrag Bole Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

N A J A V A
Miodrag Bole Bošković gost tribine “Podgoričke priče”
Srijeda, 23.mart, sala DODEST / 20:00

 

U “Podgoričkim pričama” ovog mjeseca predstaviće se Miodrag Bole Bošković, koji je na podgoričkoj i crnogorskoj muzičkoj panorami ostavio duboki trag. Koliko je to bilo izazovno, teško ili radosno reći će moderatoru večeri Vanji Kovačeviću, kao i publici 23.marta u KIC-u “Budo Tomović”, sala DODEST, u 20 sati.

Miodrag Bole Bošković je rođen 9. novembra 1962. godine u Titogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Muzikom se bavi od najranijeg doba, da bi se nešto kasnije kroz razne forme ogledao i u mnogim oblicima video produkcije. Desetak godina je radio kao muzički urednik RTV CG, zatim kao glavni muzički urednik i tehnički direktor podgoričkog radia Antena M, a nakon toga bio je i direktor Montena produkcije. Za vrijeme svog boravka u Engleskoj (gdje je nastupao na mnogim muzičkim scenama u Mančesteru, Londonu, Sefildu i Astonu) radio je i kao visitor muzički i filmski producent u RTV PICCADILY 103 najvećoj privatnoj RTV stanici u Mančesteru. Po povratku u Podgoricu, nepune tri godine bio je i glavni i odgovorni urednik RTV ELMAG, a nakon toga i urednik naučno dokumentarne redakcije NTV Montena. Više godina je obavljao i funkciju urednika zabavno muzičke redakcije Trećeg kanala TVCG. Tokom skoro četrdesetogodišnje karijere učešća u radu mnogih elektronskih medija iz Crne Gore, autor je i raznih serijala iz domena zabavno muzičkog (“Rock me baby”, “Fiesta”, “Love you live”, “Muzički zemljotres”, “Crnogorska muzička scena”) i dokumentarnog programa (“Nesalomljivi”, “Muzičke razglednice Crne Gore – Nuovo”, “Kulturni pano” itd). Posjeduje lični AV studio “NOĆNA RUŽA CRNE GORE“, u kojem su stvoreni svi njegovi filmovi i kompozicije, a hobi mu je pravljenje, sakupljanje i restauracija gitara. Autor je muzike i spota kompozicije “Dobro jutro Crna Goro” koji je godinama bio najavna i odjavna špica Jutarnjeg programa TV Crne Gore, a čiji se naziv zadržao do današnjeg dana.
Miodrag Bole Bošković je autor prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Noćna ruža Crne Gore” (1993-94), prvog muzičko dokumentarnog filma o Crnoj Gori “Prijesto od kamena” (1996-97) i prvog CD-a, instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Noćna ruža prijestola od kamena” (1996-97). U periodu od 1990. do 2022 godine, objavio je tridesetak samostalnih projekata, kao i dva kolektivna CD-a (“Okean” i “TOCG”), nekoliko muzičko dokumentarnih filmova o Crnoj Gori (“Prijesto od kamena”, “Car junaka”, “Muzičke razglednice Crne Gore” i “Lacus Labeatis”, “Mirna luka za tvoju dusu”…).

Autor je takođe i prvog DVD-a u Crnoj Gori simboličnog naziva “Pogledom i muzikom bez riječi”, koji na svojevrstan način, čini presjek prvog petnaestogodišnjeg Boškovićevog stvaralaštva, nakon čega izlazi i novo filmsko ostvarenje “MUZIČKE RAZGLEDNICE CRNE GORE NUOVO” u obliku duplog DVD izdanja, na kojima se nalazi pedesetak kratkih muzičko dokumentarnih formi, inspirisanih prirodnim ljepotama i istorijom Crne Gore. Bošković se uspješno ogleda i u klasičnoj dokumentarnoj filmskoj formi (“Barice”,“Ja Marija Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske”,“Priča zelene strane“,“Lacus Labeatis (in memorias)” itd ). Od velikog značaja za crnogorsku istoriju je i dokumentarni serijal “Nesalomljivi” koji obuhvata preko osamdeset jednočasovnih epizoda. To su autentične priče odabranih sagovornika o ljudima, događajima i prošlim vremenima. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala TV i filmskih ostvaranja (Workshop Sarajevo TV festival, Prix Europe Berlin, Roterdam TV festival, Manchester Art, Belgrade underwater films festival, Jahorina fest…).
Za svoj višedecenijski filmski i muzički rad dobitnik je više značajnijih domaćih i svjetskih priznanja. Četiri filmska projekta Miodraga Bola Boškovića, kao i jedno DVD izdanje, su Mišljenjem Ministarstva kulture (br. 03-1519/2 od 1.12.2013.godine) proglašena “od posebnog interesa za crnogorsku kulturu i umjetnost”.

Napominjemo važe mjere IJZCG.

KIC „Budo Tomović”

Komentari