m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHMinistrica Gudeljević s glavnom tajnicom Vijeća Europe

Ministrica Gudeljević s glavnom tajnicom Vijeća Europe

Sarajevo, 1. 4. 2022.godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministrica Gudeljević s glavnom tajnicom Vijeća Europe – Značajna uloga BiH u programima Vijeća Europe u području kulture

 

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sastala se danas u Strasbourgu s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, te razgovarala s njom o suradnji posebice u području kulture.

Glavna tajnica Vijeća Europe tom prigodom je pohvalila ulogu Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe. Zahvalila je ministrici Gudeljević na sudjelovanju na Konferenciji ministara kulture i na značajnom doprinosu radu Vijeća Europe. Pejčinović Burić istaknula je važnost deklaracija koje se usvajaju na Konferenciji, a pozvala je Bosnu i Hercegovinu da potpiše Konvenciju Vijeća Europe o kaznenim djelima koja se odnose na kulturna dobra koja je usvojena u svibnju 2017. u Nikoziji.

U razgovoru ministrice Gudeljević i glavne tajnice Marije Pejčinović Burić, istaknuta je važnost Strategije europske baštine za 21. stoljeće. Pejčinović je zahvalila što BiH sudjeluje u danima europskog naslijeđa, kazavši da je tema za ovu godinu održivost u području kulture.

Ministrica je naglasila značaj digitalizacije kulturne baštine kako bi se ona sačuvala za buduće naraštaje.

Razgovarano je i o Kulturnim rutama Vijeća Europe i sudjelovanju Bosne i Hercegovine u tom projektu koje je ocijenjeno iznimno uspješnim. Ministrica Ankica Gudeljević zahvalila se na prijemu, ističući važnost kulture, jezika i kulturnog naslijeđa za jedan narod, te naglašavajući ulogu kulture u zbližavanju naroda.

Susret ministrice Gudeljević s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić organiziran je u vrijeme održavanja Konferencija ministara kulture Vijeća Europe s temom „Stvaramo našu budućnost: Kreativnost i kulturno naslijeđe kao strateški resursi za raznoliku i demokratsku Europu”.

 

 

 

 

Više vijesti na www.mcp.gov.ba

Komentari