m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHMinistrica Ankica Gudeljević razgovarala sa mađarskim državnim tajnikom Tristanom Azbejom

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa mađarskim državnim tajnikom Tristanom Azbejom

Sarajevo, 27.05.2021.godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa mađarskim državnim tajnikom Tristanom Azbejom

 

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević razgovarala je danas u Sarajevu sa državnim tajnikom za pomoć progonjenim kršćanima, te za program pomoći Mađarske, Tristanom Azbejom. Razgovarali su  o suradnji BiH i Mađarske u područjima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Teme razgovora su bile: migrantska kriza, obrazovanja i pandemija Covid 19.

Mađarski državni tajnik informirao je ministricu Gudeljević da kroz Program pomoći mađarska vlada pruža pomoć izvan granica Mađarske, te naveo projekt koji je započet u Bihaću s ciljem pružanja potpore kako migrantima tako i lokalnoj zajednici.

Govoreći o obrazovanju sugovornici su se složili da je kvalitetno obrazovanje najveći zalog budućnosti svake države. Mađarska je pokrenula program pomoći školama u BiH sa akcentom na Vitez i Travnik.

Ništa manje, istakao je, značajno je i obrazovanje u crkvenim institucijama jer pomoć tim institucijama doprinosi ne samo njima nego i cijeloj zajednici.

Ministrica Ankica Gudeljević posebno istakla da je suživot veoma značajan za Bosnu i Hercegovinu, te da Mađarska potpora u tom području ima veliki i značajan odjek.

Posebna pozornost u razgovoru posvećena je pandemiji COVID-19 i procesu cijepljenja. Ministrica Gudeljević naglasila je da je uspostavljen redovit priliv cjepiva iz mehanizma COVAX i EU4HEALTH, što raduje, te najavila da je za Ministarstvo civilnih poslova BiH trenutno prioritet uspostavljanje kontakata sa državama Europske unije kako bi kroz EU4HEALTH osigurali što veći broj cjepiva za državljane BiH.

Mađarski državni tajnik Tristan Azbej rekao je da je Mađarska blizu postizanja kolektivnog imuniteta kroz proces cijepljenja, što bi moglo značiti da će uskoro moći izdvojiti cjepiva za druge zemlje.

 

Više informacija na www.mcp.gov.ba

Komentari