m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraKrivokapić – Timonije: Zapadni Balkan u fokusu francuskog predsjedavanja

Krivokapić – Timonije: Zapadni Balkan u fokusu francuskog predsjedavanja

Krivokapić – Timonije: Zapadni Balkan u fokusu francuskog predsjedavanja

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić susreo se danas sa francuskim ambasadorom, gospodinom Kristijanom Timonijeom.

Premijer Krivokapić je poželio uspješan rad ambasadoru Timonijeu u novoj 2022. godini i upoznao ga sa aktivnostima koje Vlada sprovodi u kontekstu ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24. Predsjednik Vlade je istakao da Crna Gora namjerava da, tokom predsjedavanja Francuske Evropskom unijom, ispuni prelazna mjerila i prevede ih u završna.

Ambasador Timonije je takođe poželio uspješan rad premijeru Krivokapiću u 2022. godini i zahvalio mu se zbog detaljne elaboracije aktivnosti u vezi poglavlja 23 i 24. Ambasador je istakao da Francuska svoje predsjedavanje vidi kao formu davanja podsticaja zemljama kandidatama za članstvo u EU, te da će zahvaljujući ličnom zalaganju predsjednika Emanuela Makrona Zapadni Balkan biti u fokusu francuskog predsjedavanja.

Francuska će, kako je kazao uvaženi ambasador, insistirati na konkretnim koracima u procesu pristupanja EU, a ne na prostom debatovanju o ovim temama. U tom smislu je najavio pokretanje nekoliko projekata, među kojima će se isticati oni koji afirmišu ideje evropske pripadnosti.

Ambasador Timonije je čestitao premijeru Krivokapić na izglasavanju novog Tužilačkog savjeta i podršci u parlamentu za program „Evropa sad!”, te pozdravio formiranje Koordinacionog tijela za praćenje spomenutog programa, naglasivši da će važni aspekti francuskog predsjedavanja biti posvećeni zaštiti životne sredine, te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijer Krivokapić je apostrofirao važnost nove zaplijene narkotika u Crnoj Gori, istakavši obavezu tužilaštva da se odgovorno odnese prema ovom slučaju.  

U razgovoru sa ambasadorom Timonijeom, premijer Krivokapić je ocijenio da ga ohrabruje efikasnost rada parlamenta koja je iskazana krajem minule godine, te da se nada da će ista biti nastavljena i u 2022. godini. Premijer je takođe istakao iskrenu otvorenost i zainteresovanost Crne Gore za francuske investicije.

Razgovor je završen porukama zahvalnosti i zadovoljstva zbog buduće saradnje.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Komentari