m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraKrivokapić i Karoline Edštadler ocijenili: Ubrzan ulazak u EU spas za zapadni Balkan

Krivokapić i Karoline Edštadler ocijenili: Ubrzan ulazak u EU spas za zapadni Balkan

Krivokapić i Karoline Edštadler ocijenili: Ubrzan ulazak u EU spas za zapadni Balkan

Predsjednik Vlade Crne Gore prof.dr Zdravko Krivokapić, sastao se na margnama Delfi ekonomskog foruma sa austrijskom ministarkom za Evropu i ustav, Karoline Edštadler.

Tema razgovora bila je kriza u Ukrajini i moguće reperkusije na Crnu Goru, kao i na njen ulazak u EU.

Premijer Krivokapić je ukazao na to da evropsko okruženje mora biti stabilno. Potencijalna manjinska Vlada, objasnio je on, ne može biti stabilna, jer je čine ideološki nespojive partije, a sama prekompozicija u Parlamentu nije dovoljna za reforme, pogotovu ne uz podršku onih koji  su korupcijom gušili sistem decenijama.

Potrebno je, kako navodi, da se nove  mlade snage uključe u politiku, vrate etiku u tu djelatnost od najvećeg značaja po društvo i pokažu da politika nije trgovina.

Stvaranje te Vlade zemlju bi direktno uvelo u nemire i nestabilnost, a potom bi kontrola same situacije bila jako teška, jer uvijek postoje elementi koji koriste haos, a koji se može nadovezati na dešavanja u Ukrajini.

Austrijska ministarka, Edštadler, kazala je da je vrijeme da Evropska unija pokaže razumijevanje za status zemalja kandidata i više ih uključi u dešavanja.

Upravo kriza u Ukrajini, tvrdi ona, pokazuje da ove zemlje mogu biti destabilizovane, što se nikako ne smije dopustiti. Ona je zamolila premijera da utiče na građane Crne Gore da i dalje vjeruju u Evropsku uniju, dodajući da proces priključenja mora biti ubrzan, kako Zapadni Balkan ne bi bio zauvijek izgubljen.

Crna Gora, prema riječima Krivokapića, još nije krenula putem evroskepticizma, ali su, kako je zaključio, aktuelna politička situacija i kriza demokratije poljuljale evropska uvjerenja određenog broja građana.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Komentari