m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaKRATKA PLENARNA SJEDNICA – BRUXELLES

KRATKA PLENARNA SJEDNICA – BRUXELLES

KRATKA PLENARNA SJEDNICA – BRUXELLES

23. ožujka 2022.

Rat u Ukrajini: Nastaviti s pritiskom na Rusiju i raditi na energetskoj neovisnosti

Mjesec dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, europarlamentarci su jednoglasno osudili brutalnu invaziju te su pozvali EU na uvođenje daljnjih sankcija Moskvi i na zaštitu europskog gospodarstva.

Na plenarnoj raspravi s predsjednicima Michelom i von der Leyen o neformalnom sastanku na vrhu u Versaillesu (10. i 11. ožujka) te predstojećem Europskom vijeću (24. i 25. ožujka), zastupnici su pohvalili brzu reakciju država članica u prihvaćanju dosad nezabilježenih sankcija protiv Rusije neposredno nakon napada. Također su pozdravili način na koji se dočekuju i primaju milijuni izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine.

„Rusija snosi odgovornost za ovaj rat“, istaknuo je predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel, uz osudu smrti, razaranja i patnje nanesene ukrajinskom narodu i njegovim gradovima. Michel je zastupnicima poručio da odgovorni za ratne zločine neće proći nekažnjeno te je pohvalio međunarodnu koaliciju okupljenu oko „zajedničkog cilja: poraza Vladimira Putina“. Za postizanje mira i prosperiteta, EU treba smanjiti svoju energetsku ovisnost, poboljšati sigurnosnu arhitekturu te ojačati temelje gospodarstva, zaključio je Michel.

„Ako sloboda ima ime, ono je Ukrajina, a ukrajinska zastava je danas zastava slobode“, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Istaknula je kako će EU ovaj rat učiniti strateškim neuspjehom za Putina. Kazala je da oštre sankcije već imaju snažne posljedice te poručila da se izvori koje Putin koristi za financiranje rata moraju isušiti. Što se tiče energetike, von der Leyen je jasno dala do znanja da je „energetska politika također i sigurnosna politika“ te da EU već ima mjere koje će nastaviti provoditi kako bi se postigla neovisnost o uvozu ruskog plina i nafte.

Većina europarlamentaraca složila se da EU mora ojačati svoju stratešku autonomiju u pogledu obrane i energetike i da to treba učiniti brzo. Napominjući da se uvozom ruskog plina neizravno financira ruski napad na Ukrajinu, zastupnici su se založili za diversifikaciju pri kupnji energenata i za ulaganja u obnovljive izvore energije. Mnogi su ukazali na učinak koji povećanje cijena energenata ima na gospodarstvo kao i na rizike za sigurnost opskrbe hranom te su pozvali na potporu obiteljima i poduzećima.

Tijekom rasprave također se govorilo o izgledima za pridruživanje Ukrajine EU-u te o potrebi obrane demokracije protiv drugih autokratskih režima, poput Kine. Nekoliko zastupnika inzistiralo je na potrebi podijele odgovornosti svih država članica u zaštiti ljudi koji bježe iz Ukrajine, ističući kako sav teret ne smije biti samo na susjednim zemljama.

 

 

Komentari