m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraKoncert pijaniste Oleksija Molčanova

Koncert pijaniste Oleksija Molčanova

N A J A V A

Koncert pijaniste Oleksija Molčanova

Ponedjeljak, 24. maj, Velika sala KIC-a / 19:00

Koncert povodom 40 godina rada pijaniste i redovnog profesora korepeticije na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore Oleksija Molčanova biće održan u ponedjeljak, 24.maja, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Gosti koncerta biće Molčanove kolege pijanistkinja Nataša Popović, flautistkinja Žana Lekić i violinista Vujadin Krivokapić, s kojima je sarađivao na brojnim koncertima.

Na programu su djela Roberta Šumana – Romansa op.94 (za flautu i klavir), Volfganga Amadeusa Mocarta – Fantazija c-moll KV 475, Frederika Šopena – Nokturno c-moll op. 48 br. 1; Nokturno f-moll op. 55 br. 1; Fantazija f-moll op. 49, Bele Bartok – Rumunske igre (za violinu i klavir) i Franca Šuberta – Fantazija f-moll D. 940 (za klavir četvororučno).

Oleksij Molčanov rođen je 24. maja 1961. godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu je završio u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc. Lidije Šur. Studirao je u Kijevu na državnom muzičkom konzervatorijumu, gdje je diplomirao, a kasnije i magistrirao na klavirskoj katedri u klasama profesora Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja osvajao je nagrade, od kojih se izdvaja pobjeda na takmičenju ”Lisenko” u Lavovu 1984. godine. Dobitnik je specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju “Rahmanjinov” u Moskvi 1983. godine. Još kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. Predavao je klavir u srednjoj školi u Čerkasima i nastupao kao solista kamernog orkestra Državne Filharmonije Čerkasi. U tom periodu ostvario je turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima filharmonija u Lavovu, Dnjepropetrovsku i Harkovu. Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa Viktorom Muravskim u periodu 1988-1992. godine. Duo je dobitnik nagrade “Nova imena”. Ostvario je niz programa i koncerata koji su snimljeni za Državnu Radio i Televiziju Ukrajine. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na predstavljanju savremene muzike i u kamernom duu sa violinistom Genadijem Kabinim.

Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, pijanista Molčanov izdvaja solistički koncert na festivalu “Mokranjčevi dani” 1998. godine u Negotinu. U kamernom duu sa violinistkinjom Oliverom Jakovljević imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine. Od te godine, svoj profesionalni i umjetnički angažman veže za Crnu Goru, gdje uspješno nastavlja svoju djelatnost na svim značajnim scenama širom zemlje kao i u inostranstvu.

Ostvario velikij broj projekata, kao solista i u kamernim sastavima, i sarađivao sa eminentnim umjetnicima među kojima su flautisti Žana Lekić, Ljubiša Jovanović, Han Guoliang, Dejan Gavrić,  Milena Lipovšek, Nataša Paklar; trubači Tibor Kerekeš; hornista Boštjan Lipovšek; fagotisti Knud Stenstevud, Nenad Janković; oboisti Gaj Porat, Nadica Ristić; klarinetisti Ognjen Popović, Veljko Klenkovski i Sofija Molčanova; trombonista Aleksandar Benčić; violinisti Jaroslav Nadržicki i Ksenija Akejnikova; violisti Peter Langgartner, Herbert Kefer, Mihail Bereznjicki, Ivan Vukčević, Panta Veličković; violončelisti Aleksandar Rudin, Viktor Uzur, Igor Perazić, Aleksandar Latković i Eva Vučeković-Vetih. Bio je član klavirskog dua “Aperto“ sa pijanistkinjom Natašom Popović i trija „Con Spirito“ sa flautistkinjom Žanom Lekić  i violončelistom Igorom Perazićem.

Molčanov je nastupao na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, Kotor Art, Montenegro Music Fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi i Grad Teatar Budva. Aktivno je učestvovao u projektu “Crna Gora jedna kulturna adresa”. Kao solista je nastupao na otvaranju koncertnih sezona orkestara Niške filharmonije 1996. i 1997. godine, Filharmonije Čerkasi 2010. i Crnogorskih gudača 2011.

Od 2010. do 2020. ostvario je zapažene  turneje i  i koncerte sa orkestrima  u Ukrajini. Često nastupa širom Crne Gore kao solista i kamerni muzičar. Član je projekta “Nuova” (Cetinje).

                Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

               Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a.

 

Komentari