m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraJelušić pita ministra Mitrovića: Da li ste spremni da preuzmete odgovornost zbog nečinjenja u oblasti upravljanja prostorom

Jelušić pita ministra Mitrovića: Da li ste spremni da preuzmete odgovornost zbog nečinjenja u oblasti upravljanja prostorom

Poslanica URE Božena Jelušić pitaće u ponedjeljak ministra  ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratka Mitrovića da li je spreman da preuzme odgovornost za činjenje i nečinjenje u oblasti upravljanja prostorom kao najvažnijim materijalnim resursom Crne Gore, saopštili su danas iz Medijskog tima URE.

Jelušić u obrazloženju pitanja naglašava da je jedan od ekstremnih primjera ministrovog nečinjenja  to što je glavni arhitekta potpisao idejno rješenje gigantskog kompleksa apartmana u Bečićima.

“I ako postoji konsenzus da je starogradnja devastirala primorje i ugrozila turističku privredu, daje se saglasnost za još 50. 000 što je više nego cijeli Stari grad. Indikativno je da je ovo rješenje na sajtu resoronog  ministarstva stavljeno sa kašnjenjem od blizu tri nedjelje i ako je zakonom propisano da se to mora uraditi u roku od 24h”, navodi Jelušić u obrazloženju.

Ona upućuje zahtjev glavnom arhitekti da datu saglasnost povuče i sačuva kredibilitet struke.

“Time će otkloniti sumnju da je pomenuto kašnjenje u osvit moratorijuma na DUP Bečići bio strateški potez kako bi se uradilo sve potrebno za prijavu građenja. Najozbiljnije nečinjenje je to što u Programu rada Vlade za 2021. godinu u posljednjem kvartalu počinje rad na izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata. Taj Zakon nije opravdao sebe i potrebno je donošenje novog zakona”, smatra poslanica URE Božena Jelušić.

Ističe da bi tek tada imalo smisla osnivanje Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam koje je resorno ministarstvo najavilo.

“Sadašnja izborna većina dobrim je dijelom okupljena zajedničkim stavovima o neodgovornom upravljanju prostorom Crne Gore. Ovolika kašnjenja i nečinjenja, zapravo su konzervirala sve postojeće štetne prakse i sa pravom izazivaju podozrenje u rad ministra Mitrovića”, zaključuje se u obrazloženju njenog poslaničkog pitanja.

MEDIJSKI TIM
URA

Komentari