m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaJazz Monday –  Iva Paunović Kvartet + Nikola Cvetković

Jazz Monday –  Iva Paunović Kvartet + Nikola Cvetković

 

Понедељак, 18. април у 2000

Контакт галерија СКЦ

Jazz Monday –  Iva Paunović Kvartet + Nikola Cvetković

 

Овог понедељка уживаћете у вокалним јазз стандардима у извођењу квартета Иве Пауновић. Састав квартета чине Аца Пејчић на клавиру, Иван Станковић на контрабасу и Никола Радојичић на бубњу. Као гост прикључиће се Никола Цветковић на труби.

 

 

Уторак, 19. април у 2000

Контакт галерија СКЦ

Филмска пројекција – Drive my car

 

УЛАЗ СЛОБОДАН

 

Режија: Русуке Хамагучи

Жанр: драма

Трајање: 169 минута

Производња: Јапан

 

Осим што је на сјајан начин успео да дочара Муракамијеву генијалност на филмском платну, филм ”Повези ме” је у овогодишњој трци за Оскара у чак 4 категорије – за Најбољег редитеља, Најбољи филм страног говорног подручја, Најбољи адаптирани сценарио и Најбољу фотографију. Премијеру је имао у Кану 2021. где је освојио награду за Најбољи сценарио, а настао је по приповетки Харукија Муракамија ”Drive My Car” која је део збирке приповедака ”Мушкарци без жене”.

 

Филм прати позоришног редитеља Нишијиму Хидетошија срећно ожењеног сценаристкињом. Све док једног дана она изненада не нестане, на загонетан начин, тако карактеристичан за Муракамијеве ликове. Две године након њеног нестанка, Хидетоши почиње да режира драму на фестивалу у Хирошими. За возача добија најћутљивију жену коју је икада срео. Између вожњи, почињу да се откривају тајне из прошлости као и срдачне исповести и тај сусрет ће му бити значајнији него што је у почетку и могао да претпостави.

 

Среда, 20. април у 1900

Контакт галерија СКЦ

Представљање књиге из едиције Ново Стабло – Поворка идеја, Олга Драгаш

 

Олга Драгаш, песникиња која је у претходне четири године своје уметничке активности у оквиру Књижевне радионице СКЦ оставила дубок траг, дошла је до свог првог самосталног наслова.

Изградивши своју стваралачку личност у складу са савременим и неоавангардним сензибилитетом кроз песничке перформансе, кроз живи однос са поезијом и са идејама истовремно, Олга је реагујући на надражаје из спољног светам својим песничким рефклексом одговорила у форми непретенциозног истраживања; изградње свог пута чији досадашњи резултат можемо видети међу корицама књиге Поворка идеја.

Од минијатура, преко правих хаикуа који имају функцију наслова циклуса, до разиграних нешто дужих форми, створена је једна складна целина која најављује прве зраке једне нове песничке звезде која се налази и на самој корици књиге.

 

 

Среда, 20. април у 2100

Контакт галерија СКЦ

Соло концерт – Дејан Илијић

 

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

 

Дејан Илијић овим концертом најављује албум „Dyad III“ који це се појавити током 2022. године.

Самостално и као лидер састава ЕYОТ, Дејан Илијић је наступао у више од двадесет пет земаља широм света (УСА, Русија, Кина, Енглеска, Јапан, Француска, Немачка…).

 

До сада је објавио пет соло албума за клавир, која су издата за америчко и српско тржиште: „Еyот“ (2006, Ninety and Nine Records), „The Journey“ (2011, Magnatune), „Sun“ (2012, Magnatune), “DYAD” (2019, Metropolis), “DYAD II” (2020, Distrokid) као и албуме у сарадњи са америчким музичарем Кентом Густавсоном, „I am Here“ (2009, Ninety and Nine Records) и енглеским трубачем Питом Џажом, “The Band of Waites” (2021, Vydia).

У Илијићевој музици се истичу емотивност и енергија са којима прилази сваком делу, и то је постао заштитни знак и једна од главних карактеристика, како музике састава ЕYОТ, тако и његовог соло рада.

Од самосталних наступа издвајају се концерти на фестивалима „Constantinus“ у Нишу, „Карусел“ у Чачку, „Piano City“ у Новом Саду, „International Jazz Day“ у Београду, турнеја по салама Бугарског националног радија (Софија, Благоевград, Пловдив), као и концерти у Вашингтону и Њујорку са Кентом Густавсоном.

 

Компоновао је музику за документарне филмове и телевизијске емисије, емитоване на многим регионалним и националним телевизијским станицама у Србији и на међународним фестивалима у иностранству.

 

 

Среда, 20. април у 2100

Радио телевизија Крагујевац

СКЦ квАрт – Лепа ли си, Стојановић Олга! Вида Станисавац Вујчић

 

Предмет рада је портрет мајке и ћерке који путује кроз различите медије и технике. Доминантна појава је аутопортрет који води дијалог са ликом своје мајке у дводимензионалним и тродимензиалним ликовним формама. Два слична женска лика се сударају, стапају, поклапају, прожимају и заобилазе. Присутно је питање породичних интимних осећања, блискости и удаљености. Стицајем природних околности, тема је однос две жене и преламање њихових светова али се разматрају општа питања идентитета у безвременом простору.

 

 

 

Четвртак, 21. април у 2100

Контакт галерија СКЦ

Предавање Критичко суочавање с нацистичком прошлошћу, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу

 

УЛАЗ СЛОБОДАН

 

Поводом 22.априла, Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату,

Студентски културни центар Крагујевац у сарадњи са Центром за студије сећања при Универзитету у Крагујевацу  организује предавање: Критичко суочавање с нацистичком прошлошћу у роману У сенци мога брата (2003) Увеа Тима.

 

Гоњен неопходношћу да разјасни важне делове сопствене биографије, али и да нама и себи приближи слику генерације која је одрастала усред рата вођеног у име нацистичких идеала, Уве Тим пише о свом брату, кривици и сећању.

 

Предавач: доц.др Милена Нешић Павковић

 

 

Четвртак, 21. април у 2100

YouTube канал СКЦ

СКЦ квАрт – IPA i Tvining projekti EU u Srbiji

 

Шта су ИПА фондови и који је њихов значај за Србију на њеном путу ка ЕУ ?

 

Који су приоритети финансијске помоћи ЕУ усмерене ка Србији и како се они одређују ?

 

Какво је искуство земаља Западног Балкана у коришћењу средстава из ових фондова усмерених ка постизању европских стандарда ?

 

Само су нека од питања и тема које ћемо отворити на трибини под називом  ИПА и Твининг пројекти ЕУ у Србији.

 

Разговарали смо са др Александром Јовановић, која ради на позицији виши саветник у Одељењу за европске интеграције у Скупштини Србије.

 

 

 

Komentari