m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHInformativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“realizuje program podrške ženama sa invaliditetom širom Bosne i Hercegovine

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“realizuje program podrške ženama sa invaliditetom širom Bosne i Hercegovine

Datum: 22.04.2022.

 

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla, zajedno sa partnerskim organizacijama, realizuje program podrške ženama sa invaliditetom širom Bosne i Hercegovine.

Program je usmjeren na jačanje žena sa invaliditetom koje su liderice unutar pokreta osoba s invaliditetom, kako bi kroz podršku među jednakima i mentoring program mogle ojačati i ohrabriti druge žene sa invaliditetom da im se pridruže u borbi za jednakost, ostvarivanje prava i dostojanstven život žena s invaliditetom.

U sklopu programa će se realizovati nekoliko aktivnosti u četiri grada u Bosni i Hercegovini: Tuzla (26.04.), Bijeljina (27.04.), Sarajevo (08.05.) i Mostar (09.05.).

 

  • Javna kampanja pod nazivom „Iskoračimo iz sjene – žene sa invaliditetom uključene u zajednicu“, nakon Tuzle će se nastaviti u Bijeljini na Trgu kralja Petra I Karađorđevića 27. aprila 2022. godine u 12:00 sati.

 

  • Kampanja ima za cilj podići glas protiv prepreka koje ženama sa invaliditetom onemogućavaju uključivanje u zajednicu, među kojima su najznačajnije predrasude, diskriminacija i nasilje.

Kampanja je dio projekta „Iskoračimo iz sjene – izgradnja snažnog ženskog liderstva u pokretu osoba sa invaliditetom“ podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

 

  • Istoga dana, 27.04. u 17:00 sati u Sali Hotela „Drina“ Bijeljina će se prikazati predstava – forum teatar pod nazivom: „Lične priče“.

 

Predstava je nastala kao rezultat podrške među jednakima organizovane širom Bosne i Hercegovine za osobe sa invaliditetom u riziku od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Predstava će prikazati lične priče aktivista i aktivistica koji su pripremali predstavu. Predstava je samo dio aktivnosti u okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje nad osobama sa invaliditetom – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ kojeg u BiH koordinira MyRight, implementiraju Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla a podržan je od Radio Helpen, Švedska.

 

Komentari